Μπρα ντε φερ με την Ευρώπη για τέσσερα νομοσχέδια

Μπρα ντε φερ με την Ευρώπη για τέσσερα νομοσχέδια

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ των συμπληγάδων της συνεχούς πίεσης από τους εταίρους, με μοχλό τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και της έντασης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καλείται να πορευτεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, δέκα μόλις ημέρες μετά τη συμφωνία στο Eurogroup οι σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές επιβαρύνονται εκ νέου σημαντικά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προωθηθούν άμεσα προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα «κόκκινα» δάνεια, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Τα νομοσχέδια θεωρούνται από την κυβέρνηση συμβατά με τη συμφωνία, καθώς δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, όμως, στις Βρυξέλλες έχουν προκαλέσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις, αφού ερμηνεύονται ως «μονομερείς ενέργειες» από την πλευρά της Αθήνας, υπό την έννοια ότι δεν είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους οι θεσμοί. Ετσι, οι σχέσεις των δύο πλευρών παραπέμπουν εκ νέου σε ένα δύσκολο μπρα ντε φερ, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει και πάλι ρόλο-κλειδί, δεδομένων και των πιεστικών αναγκών του Μαρτίου.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως είναι ευθύνη της ΕΚΤ να συμβάλει στην επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας το τετράμηνο της παράτασης της συμφωνίας, ενώ σπεύδουν να προσθέσουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να «ασκήσει μνημονιακές πολιτικές». Αντιθέτως, υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ. προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει σκληρή στάση και η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις αυτό τον μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα διαφαινόμενη όξυνση στις σχέσεις Αθήνας-εταίρων έχει βαθύτερες ρίζες. Στο κυβερνητικό επιτελείο τείνει να κυριαρχήσει η άποψη ότι τα μεγάλα διεθνή κέντρα θέλουν να «εξουδετερώσουν» πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, εντός της Eυρωζώνης, με στόχο να καταστήσουν σαφές προς όλες τις χώρες, όπου κόμματα τα οποία αμφισβητούν το υφιστάμενο ευρωπαϊκό «στάτους κβο» βρίσκονται σε άνοδο, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής της υφιστάμενης πολιτικής. Στον αντίποδα, στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες, κερδίζει συνεχώς έδαφος η αντίληψη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και, κυρίως, να αναιρέσει ή να μετριάσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη προς το Eurogroup την περασμένη Τρίτη.

Πάντως, η ανακοίνωση των τεσσάρων νομοσχεδίων αναμένεται να λειτουργήσει εκτονωτικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη γεμάτη εντάσεις συνεδρίαση της Κ.Ο. την περασμένη Τετάρτη.

Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλει, εξάλλου, και η διαφαινόμενη επιλογή του κ. Αλ. Τσίπρα να μην έλθει προς έγκριση η συμφωνία με τους εταίρους παρά την πίεση που άσκησαν η Ν.Δ., το «Ποτάμι», το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Η απόφαση να μην έλθει στη Βουλή η συμφωνία έχει νομική βάση, όπως αναγνωρίζει και η Συγγρού. Oμως, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. είναι υπαρκτός ο φόβος της καταψήφισης από μεμονωμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε μόλις εβδομάδες μετά τις εκλογές.

Πάντως, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, κυρίαρχη είναι η εκτίμηση πως παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, ο κ. Π. Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση τις επόμενες δύσκολες και κρίσιμες εβδομάδες, αφού σε μια τέτοια περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει το φάσμα της «παρένθεσης». Αντιθέτως, επιφυλάξεις εκφράζονται για τη στάση που θα τηρήσουν ορισμένοι άλλοι πιο αριστερόστροφοι ή «απρόβλεπτοι» βουλευτές που κατά την «αισιόδοξη» εκδοχή περιορίζονται στους 4-5 και σύμφωνα με μια πιο απαισιόδοξη εκτίμηση προσεγγίζουν τους δέκα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κ. Τσίπρας επί του παρόντος διαθέτει ένα ισχυρό όπλο έναντι των διαφωνούντων. Και αυτό δεν είναι άλλο από την απειλή προκήρυξης πρόωρων εκλογών, καθώς για τους επόμενους δεκαεπτά μήνες ισχύει η λίστα και άρα θα είναι σε θέση να διαμορφώσει ο ίδιος τη σύνθεση της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή