Επίκληση καταστατικού από Αντ. Σαμαρά

Επίκληση καταστατικού από Αντ. Σαμαρά

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος εάν απαιτηθεί να επικαλεστεί ακόμη και τις προβλέψεις του καταστατικού για τη διαδικασία αμφισβήτησης του προέδρου της Ν.Δ. προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος ο κ. Αντ. Σαμαράς. «Δεν πάει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με φόβο, αλλά με καλή πίστη», σημειώνουν συνεργάτες του, αφήνοντας ανοικτό, εφόσον βρεθεί αντιμέτωπος με κρούσματα αμφισβήτησης, ο κ. Σαμαράς να επικαλεστεί το άρθρο 11 του Καταστατικού, ζητώντας να καταδειχθεί εάν υπάρχουν, αρχικώς, οι 26 βουλευτές (το 1/3 της Κ.Ο.) για να τεθεί, επισήμως, ζήτημα ηγεσίας.

Αντίστοιχη στάση τηρείται από την πλευρά του προέδρου της Ν.Δ. και ως προς το αίτημα που αναμένεται να διατυπώσει διψήφιος αριθμός βουλευτών για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του κόμματος. Σύμφωνα με το Καταστατικό, το συνέδριο συγκαλείται εκτάκτως με αιτιολογημένη απόφαση του προέδρου ή αν ζητηθεί από τα 2/3 της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, που προγραμματίζεται να συνεδριάσει την Κυριακή. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά επιχειρούσαν, αργά χθες, να ελέγξουν τη σεναριολογία γύρω από τη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και, παράλληλα, να απαξιώσουν προκαταβολικά την κριτική. «Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, όποιος αποφασίσει να θέσει την παράταξη σε περιπέτεια αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη», σημείωναν, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί από τη μία άπαντες να ισχυρίζονται προεκλογικά και μετεκλογικά ότι η Ν.Δ. έσωσε τη χώρα και, από την άλλη, να βάλλουν εναντίον του πρωταγωνιστή αυτής της προσπάθειας».

Την ίδια στιγμή που σειρά στελεχών αναμένεται να θέσει ζήτημα πολιτικού λόγου, «δεξιάς απόκλισης» και, τελικά, σύγκλησης όλων των οργάνων με κατάληξη το συνέδριο, ο κ. Σαμαράς θα περιγράψει μία συλλογικότερη λειτουργία του κόμματος, θα προαναγγείλει διεύρυνση των κομματικών οργάνων με τη συμμετοχή και νέων στελεχών (σ.σ. η σχετική προεργασία έχει ήδη ξεκινήσει) και ριζικές αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό.

Προφανώς αυτό δεν αρκεί για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, που δεν αποκλείεται να κλιμακωθούν στο ευρύτερο σώμα της Πολιτικής Επιτροπής που συνεδριάζει την Κυριακή. Ωστόσο, παρά την ηχηρή αντίδραση που αναμένεται, η στάση αναμονής που τηρεί ο κ. Κώστας Καραμανλής (σ.σ. αναμένεται να αποχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Σαμαρά, έστω κι αν αυτό ερμηνευθεί –πρόχειρα κατά τους συνεργάτες του– ως στήριξη προς τον κ. Σαμαρά) μοιάζει να λειτουργεί αποτρεπτικά για τη διεύρυνση του κύματος αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του προέδρου της Ν.Δ. Οπως αποκάλυψε η «Κ», με διάθεση να μη μιλήσει προσέρχεται στη συνεδρίαση και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης.

«Γαλάζιο» παρασκήνιο

Στο πλευρό του κ. Σαμαρά αναμένεται να συνταχθούν κάποιοι από τους υπουργούς της κυβέρνησής του και αρκετοί εκ των νεοεκλεγέντων βουλευτών, την ίδια ώρα που η αδυναμία συντονισμού, αλλά και οι αποκλίνουσες πολιτικές θέσεις όσων διατυπώνουν ενστάσεις είναι ορατές και, συνεπώς, «όπλο» στα χέρια του κ. Σαμαρά. Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο, πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι οποιαδήποτε κατάληξη κι αν έχουν οι δύο κομματικές δοκιμασίες των επομένων ημερών, η εσωστρέφεια ήρθε για να μείνει, επί μακρόν, στο μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή