Διαπραγματεύσεις σε Αθήνα, Βρυξέλλες

Διαπραγματεύσεις σε Αθήνα, Βρυξέλλες

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην Αθήνα επιστρέφει την Πέμπτη η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης από τις Βρυξέλλες. Μετά την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών έγινε ξεκάθαρο ότι χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία από την Αθήνα θα ήταν δύσκολο να προχωρήσει η διαπραγμάτευση σε αυτό το σημείο. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα έχουν και οι δυο πλευρές περισσότερα στοιχεία μετά την δουλειά που θα έχουν κάνει τα τεχνικά κλιμάκια που αναμένονται στην Αθήνα την Πέμπτη και θα επικεντρωθούν αρχικά στην δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η ελληνική πλευρά επέμεινε ότι η συζήτηση έπρεπε να εξελιχθεί γύρω από την πρόταση του κ. Βαρουφάκη, την οποία απέστειλε την προηγούμενη Πέμπτη στον Πρόεδρο του  Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και περιλαμβάνει τα 7 σημεία μεταρρυθμίσεων. Γρήγορα όμως ξεκαθαρίστηκε ότι οι συζητήσεις πρέπει να βασιστούν σε όλα τα σημεία που υπάρχουν στο πρόγραμμα και όχι μόνο  στις 7 προτάσεις του κ. Βαρουφάκη.

Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών άρχισαν χθες με καθυστέρηση δύο εβδομάδων και σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσουν στην Αθήνα και τα τεχνικά κλιμάκια συναντήσεις με προϊσταμένους, διευθυντές και γενικούς διευθυντές του ΓΛΚ, αλλά και με στελέχη υπουργείων. Σκοπός είναι έως το Πάσχα να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, δηλ. να έχει συνταχθεί ένα πολυνομοσχέδιο με τις βασικές μεταρρυθμίσεις και το οποίο, αν ψηφιστεί από τη Βουλή, να ανοίξει τον δρόμο για εκταμίευση υποδόσεων.

Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις των Βρυξελλών προσήλθαν στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) στο κτίριο «Charlemagne», όπου στεγάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες της Ευρ. Επιτροπής και του επικεφαλής της τρόικας (που από χθες μετονομάστηκε σε Brussels Group), Ντέκλαν Κοστέλο. Το καινούργιο όνομα φαίνεται να το έδωσε ο κ. Κοστέλο που είναι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, από τον περασμένο Μάιο. Μαζί με τον κ. Κοστέλο ήταν ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, που είναι ο μόνος από τους εκπροσώπους των θεσμών που βρίσκεται σε αυτή τη θέση από την αρχή των Μνημονίων, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ μετείχε ο κ. Ρ. Γκογιάλ. Μαζί με τους τρεις θεσμούς βρισκόταν χθες και άλλος ένας για πρώτη φορά, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF/ESM), Ν. Γκαμαριόλι, που είναι υπεύθυνος για την Ελλάδα.

Από την ελληνική πλευρά επικεφαλής των συζητήσεων στις Βρυξέλλες έχει τεθεί ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ν. Θεοχαράκης, και συμμετέχουν στελέχη από το επιτελείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, η κ. Παναρίτη από το επιτελείο του κ. Γ. Βαρουφάκη και συνεργάτες του κ. Ευ. Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με πηγές από τα τεχνικά κλιμάκια, στην Αθήνα οι συζητήσεις θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες και σε τρεις χρονικές περιόδους της περίπου μιας εβδομάδας η καθεμία. Σήμερα και για τις επόμενες ημέρες το πρώτο κλιμάκιο αναμένεται να ασχοληθεί με τα δημοσιονομικά, αν υπάρχει ακόμα το πρωτογενές πλεόνασμα, πόσο μεγάλο είναι το δημοσιονομικό κενό και αν θα χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Την επόμενη εβδομάδα θα έρθει το τεχνικό κλιμάκιο που θα ασχοληθεί με την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα εργασιακά και τις αποκρατικοποιήσεις. Το τελευταίο κλιμάκιο που αναμένεται να έρθει στην Αθήνα θα ασχοληθεί με τον τραπεζικό τομέα και με τα θέματα των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές οι ανησυχίες έως το Eurogroup ήταν μεγάλες, καθώς από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη την Καθαρά Δευτέρα δεν είχε υπάρξει καμία περαιτέρω πρόοδος ούτε καν συμφωνία για το πώς θα συζητηθούν οι ελληνικές δεσμεύσεις. Τώρα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς μπήκε ένα πλαίσιο για το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή