Εισπρακτικές πατέντες με έμπνευση στην… τύχη

Εισπρακτικές πατέντες με έμπνευση στην… τύχη

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τις νοικοκυρές-καταδρομείς του ΣΔΟΕ, αυτή την εβδομάδα στριφογυρίζουμε στην κληρωτίδα των αποδείξεων. Μόνο που οι αλλόκοτες εισπρακτικές πατέντες κατά κανόνα μαζεύουν άπειρα σχόλια και ελάχιστα ευρώ. Κι έτσι, μπορεί τώρα να διαβάζουμε πως με την κληρωτίδα των αποδείξεων η Πορτογαλία μάζεψε 800 εκατομμύρια ευρώ σε 6 μήνες και πως στη Μάλτα οι αποδείξεις για την κλήρωση έμπαιναν σ’ ένα τεράστιο βαρέλι, αλλά στην Ελλάδα μοιάζει όλο και πιο πιθανό στο τέλος να βρεθεί ο υπουργός Οικονομικών στο βαρέλι. Γιατί το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως ίσως θυμάστε, το λάνσαρε πέντε χρόνια πριν ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Και είναι εμφανές πως τελικά δεν έσωσε ούτε τη χώρα ούτε και τη δική του υστεροφημία.

Αυτό, όμως, δεν πτόησε το οικονομικό επιτελείο της «γαλάζιας» φρουράς, που το 2014 επανέφερε την ιδέα: ένα πρωί του περσινού Απρίλη, οι φορολογούμενοι ειδοποιήθηκαν ξανά πως όχι μόνον ετοιμάζεται κλήρωση, αλλά οι αποδείξεις θα δίνουν ακόμη και αυτοκίνητα: Ferrari, Porsche και Jaguar! Αγνωστον αν επρόκειτο για σατανική σύλληψη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, που πάλευε να ξεφορτωθεί τις αλεξίβομβες BMW. Πάντως, παρότι ο υπουργός τότε δήλωνε «καλύτερα να τα πάρουν τα αυτοκίνητα οι πολίτες, παρά να σκουριάζουν στον ΟΔΔΥ», κανενός πολίτη η καρδιά δεν σκίρτησε μπρος στα τυχερά τετράτροχα, που κινδυνεύει να τον καταδικάσουν σε ατυχείς φόρους με μηδενικά όσα τα χιλιόμετρα στο κοντέρ τους.

Το «ταμείο» Πετσάλνικου

Κάπως έτσι, άλλωστε, συμβαίνει με κάθε νέα ιδέα που ο εμπνευστής της θεωρεί πως θα μας σώσει. Πάρτε για παράδειγμα το «Ταμείο Στήριξης για την Ελλάδα» που λάνσαρε τον Μάρτιο του 2010 ως πρόεδρος της Βουλής ο Φ. Πετσάλνικος. Στην εορταστική καμπάνια που έλεγε πως το ταμείο φιλοδοξεί να μαζέψει 40 εκατομμύρια ευρώ, ανταποκρίθηκαν μόνο δύο πιτσιρικάδες απ’ την Πετρούπολη, που συνεισέφεραν 10 ευρώ σύνολικά, «για να μην αναγκαστούμε να πουλήσουμε την Ακρόπολη». Τότε ήταν που ο κ. Πετσάλνικος πέρασε στην επίθεση και αφού έβαλε στην μπάνκα τον 14ο δικό του μισθό και το επίδομα αδείας του, κατάσχεσε και από κάθε βουλευτή 2.800 ευρώ, «για να σώσουμε την Ελλάδα». Μες στη γενική μουρμούρα για την υφαρπαγή, τα άλλα κόμματα υπολόγισαν πως για να ξεπληρώσει το δάνειό μας, ο έρανος θα χρειαστεί περίπου 200 χρόνια. Και κάπου εκεί το «ταμείο» έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες και κανείς δεν ξανάκουσε ποτέ τίποτα γι’ αυτό.

Παρεμφερή κατάληξη είχε και το λεγόμενο «τσιγαρόσημο», που γνώρισε μέρες δόξας εκείνη την αλλόκοτη εποχή που το κάπνισμα τη μία μέρα επιτρεπόταν στα νυχτερινά κέντρα και την επομένη απαγορευόταν. Ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρ. Λοβέρδος ώς τότε έκανε απανωτές εκκλήσεις στους πολίτες να μην καπνίζουν, αλλά ξαφνικά αποφασίστηκε πως τα τασάκια απελευθερώνονται, αρκεί ο ιδιοκτήτης τους να πληρώσει 200 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο του κέντρου διασκέδασης! Πάντως, το σοκ από τη συνειδητοποίηση πως όλα έχουν την τιμή τους κράτησε λίγο. Οσο κράτησε και ο αντικαπνιστικός νόμος, όσο κρατούν συνήθως και όλες οι εισπρακτικές πατέντες μέχρι να φανεί πόσο λίγα έχουν να προσφέρουν στο κοινό ταμείο.

Ο «φόρος πίστης»

Αλλά πάλι, ποιος μπορεί να ξεχάσει τη λαμπρή ιδέα του Τ. Κουράκη τον Ιανουάριο του 2013, τότε που οι μέρες του ήταν ξέγνοιαστες, τα μαλλιά του ξέπλεκα και η έμπνευση του έφερνε στον νου ποιήματα για λευκούς φαλλούς και εισπρακτικές πατέντες; Η δική του χρυσοτόκος όρνιθα ήταν ο «φόρος πίστης», από τον οποίο θα πληρώνονται οι παπάδες! Μέχρι τώρα, το συγκεκριμένο μέτρο δεν ευτύχησε να εφαρμοστεί και έτσι δεν είχαμε ακόμη τη χαρά να δούμε το ΣΔΟΕ να κάνει εφόδους σε εκκλησίες κάθε Κυριακή, για να τσακώσει τους πιστούς που άφησαν ταπί τον ιερωμένο να τρώει τα εναπομείναντα κόλλυβα.

Ο «φόρος ακινησίας»

Αντιστοίχως, δεν είδαμε ποτέ να εφαρμόζεται και ο «φόρος ακινησίας» που ανήγγειλε ένα αυγουστιάτικο πρωινό του 2012 μια κυριακάτικη εφημερίδα. Οι αντιδράσεις των ανθρώπων που είχαν ήδη ακινητοποιήσει τα αυτοκίνητά τους ήταν τόσο έντονες, που το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τις φήμες που ακούστηκαν «γελοίες». Μια λέξη που πολλοί λένε πως ταιριάζει γάντι και στις τρέχουσες πρακτικές, με τις αποδείξεις που λέγεται πως θα υποκαταστήσουν τους κουλοχέρηδες της περιφερείας. Οσο για το πού θα βρεθούν τα λεφτά για τους νικητές…

Μπορεί να τα βρουν οι νοικοκυρές του ΣΔΟΕ, μπορεί να «τσοντάρει» ξανά ο Φ. Πετσάλνικος, μπορεί και να τα βάλουν οι πιστοί, αν πέσει η μπάνκα σε παπά. Οπως και να έχει, η κληρωτίδα όπου να ’ναι θ’ αρχίσει να γυρνάει. Για τα υπόλοιπα θα αποφασίσει η θεά Τύχη. Που τελευταία αναλαμβάνει όλο και περισσότερες αρμοδιότητες στη μικρή μας χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή