Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης που παρατηρείται στις ελληνογερμανικές σχέσεις δεν έδειξαν χθες ούτε η Αθήνα ούτε το Βερολίνο, αντίθετα, εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω όξυνση των διμερών σχέσεων. Το διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς το αντίστοιχο γερμανικό συμπύκνωνε την ενόχληση της Αθήνας έναντι του κ. Β. Σόιμπλε για τη συνολική στάση του έναντι του κ. Βαρουφάκη και της ελληνικής κυβέρνησης και όχι για τη φράση «ανόητα αφελής», όπως είχε αρχικά μεταδοθεί.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κων. Κούτρας, απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο του διαβήματος, επισήμανε ότι, πολύ κακώς αποδόθηκε από μερίδα του Τύπου, εγχώριου και διεθνούς, πως το διάβημα πραγματοποιήθηκε δήθεν βασιζόμενο σε λανθασμένη μετάφραση φράσης χαρακτηρισμού του Ελληνα υπουργού Οικονομικών. Αντιθέτως, σημειώνει, «οι λόγοι διενέργειας του συγκεκριμένου διαβήματος προς την κυβέρνηση μιας φίλης, εταίρου και συμμάχου χώρας ευρίσκονται στην ουσία των λεχθέντων από τον κ. Σόιμπλε».

Η ουσία των δηλώσεων του κ. Σόιμπλε, πέρα από την υπόθεση του διαβήματος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συχνά αμφισβητεί τις προθέσεις της Αθήνας, παραποιεί τις θέσεις της, ενίοτε ειρωνεύεται ή απειλεί. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η στάση της Αθήνας είναι ενιαία και αδιαίρετη. Στο πλαίσιο της πολιτικής διατήρησης υψηλών τόνων έναντι του Βερολίνου εντάσσουν και το γεγονός ότι έμεινε αναπάντητη η προχθεσινή δήλωση της εκπροσώπου της καγκελαρίας ότι ο κ. Τσίπρας «είναι ευπρόσδεκτος» στο Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν προτίθεται, άμεσα τουλάχιστον, να ζητήσει συνάντηση με την κ. Μέρκελ. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας δεν θα αρνηθεί να συζητήσει με την καγκελάριο στη Σύνοδο Κορυφής στις 19-20 Μαρτίου, στο ουδέτερο έδαφος των Βρυξελλών, όπως έγινε για λίγα λεπτά και στην προηγούμενη Σύνοδο στις 12 Φεβρουαρίου, αλλά προγραμματισμένη συνάντηση προς το παρόν δεν υπάρχει.

Ο κ. Σόιμπλε σε χθεσινή δήλωσή του είπε ότι «δεν προσέβαλα ποτέ τον συνάδελφό μου, αυτά είναι ανοησίες», ενώ η ακριβής αναφορά του για τον κ. Βαρουφάκη ήταν η εξής: «Οτι έγινε (ο κ. Βαρουφάκης) ξαφνικά αφελής σε θέματα επικοινωνίας, θα μου φαινόταν περίεργο και του το είπα». Ωστόσο, αργά το βράδυ στη διάρκεια ομιλίας του, είπε: «Προσπαθώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου με την Ελλάδα, αλλά δεν βοηθάει». Νέες επικριτικές δηλώσεις έγιναν και στην Αθήνα. Ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης απέδωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και σε ψυχολογικές παραμέτρους τις αντιδράσεις του κ. Σόιμπλε γιατί, όπως είπε, βλέπει ότι στα Eurogroup η ισορροπία δεν είναι 18-1 υπέρ της Γερμανίας αλλά έχουν αρχίσει και άλλες χώρες και διαφοροποιούνται από τη σκληρή γραμμή της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης δήλωσε ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει προσβάλει ποτέ κανέναν, δεν έχει μιλήσει ειρωνικά ποτέ για κάποιον υπουργό Οικονομικών ή κάποιον άλλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή