Σαμαράς: Τελειώνουν τα ψέματα

Σαμαράς: Τελειώνουν τα ψέματα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκληρό τρόπο αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία στα αποτελέσματα της «μίνι Συνόδου» για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Η Συγγρού εκτιμά ότι η χθεσινή συμφωνία συνιστά την τελευταία παράταση που δίδεται προς την ελληνική πλευρά και θεωρούν ότι για την επίτευξή της ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, συμβατές προς τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης.

Γι’ αυτό, άλλωστε, ήδη από νωρίς το πρωί ο κ. Σαμαράς έσπευσε, με προσωπική δήλωσή του, να σχηματοποιήσει το μήνυμα των Βρυξελλών: «Ξεκάθαρη προϋπόθεση για να σωθεί η Ελλάδα από την ασφυξία είναι ο κ. Τσίπρας να περάσει τις εξετάσεις των νέων μέτρων. Βαθμολογητές του θα είναι η τρόικα στην Αθήνα και το Eurogroup στις Βρυξέλλες, την ώρα που ο χρόνος και τα χρήματα τελειώνουν. Οπως τελειώνουν και τα ψέματα που ακούγαμε μέχρι τώρα».

Στο «γαλάζιο» επιτελείο επικρατεί προβληματισμός για τις πραγματικές προθέσεις του Μαξίμου, εάν δηλαδή θα επιδιώξει συνειδητά έναν έντιμο, πλην όμως πολιτικά επώδυνο για το κόμμα και την κυβέρνηση, συμβιβασμό ή αν, εγκλωβισμένος στις εσωτερικές αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιμείνει στη γραμμή της αναμονής, που θα οδηγήσει σε ασφυξία και ρήξη με την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, εκφράζεται ανησυχία για τη διπλή γλώσσα που εξακολουθεί να υιοθετεί ο κ. Τσίπρας εντός και εκτός Ελλάδος.

«Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να παραποιεί την πραγματικότητα. Λέει ότι δεν υπάρχει πια πέμπτη αξιολόγηση, όταν είναι ολοφάνερο και, από τη χθεσινή συνάντηση, ότι σημείο αναφοράς όλων παραμένει η πέμπτη αξιολόγηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε εκταμίευση» σχολίασε ο κ. Κ. Καραγκούνης, εξηγώντας ότι, εάν αλλάξουν τα μέτρα, «θα πρέπει να τα αντικαταστήσει με άλλα αποδεκτά, ισοδύναμα μέτρα». Αιχμηρό ήταν και το σχόλιο της Συγγρού για τα 2 δισ. ευρώ ως ανθρωπιστική βοήθεια, για τα οποία δεσμεύτηκε ο κ. Ζ. Κ. Γιουνκέρ. «Η κυβέρνηση εμφανίζει ως δική της επιτυχία τα 2 δισ. για έκτακτη βοήθεια, αλλά σκοπίμως αποσιωπά να αναφέρει ότι τα κονδύλια αυτά δεν είναι νέα, είναι μέρος των 20,8 δισ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Σαμαρά για την προγραμματική περίοδο 2015-2020, προορισμένα να εκταμιευθούν εμπροσθοβαρώς από το 2015».

Η γραμμή Ν.Δ.

Η κεντρική γραμμή της Ν.Δ. είναι ότι ναι μεν θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και όσα νομοθετικά κείμενα υπηρετούν αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο στόχος είναι και να δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, ειδικά με μέτρα που η Ν.Δ. θα ερμηνεύει ως συνέπειες των χειρισμών Τσίπρα.

«Εχει μείνει η οικονομία δύο μήνες στο ψυγείο, έχει αυξηθεί η τρύπα και άρα θα πρέπει να πάρει περισσότερα μέτρα..» σχολίασε χθες ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, εκ των στελεχών που έχουν ανοικτή γραμμή με τον κ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι «τα μέτρα που θα πάρει ο κ. Τσίπρας θα είναι το mail Χαρδούβελη επί τρία». Σε οξύτατους, δε, τόνους προσέθεσε (99,5): «Αφού θέλανε να πάρουνε την ευθύνη της χώρας κι αφού αδημονούσανε να πάρουν την καρέκλα, θα την πάρουν τώρα την καρέκλα και θα τη βάλουν εκεί που πρέπει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή