Τελειώνει ο χρόνος, προειδοποιούν Μέρκελ και Ολάντ

Τελειώνει ο χρόνος, προειδοποιούν Μέρκελ και Ολάντ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στις Βρυξέλλες από τη Δευτέρα το βράδυ είχε σφυρίξει η λήξη ακόμη ενός γύρου ατελέσφορων διαπραγματεύσεων, με την ελληνική ομάδα να βρίσκεται χθες το πρωί στο αεροπλάνο της επιστροφής. Την ίδια ώρα οι δύο πιο ισχυροί ηγέτες της Ευρωζώνης, η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, συναντήθηκαν στο Βερολίνο. Ενα από τα βασικά θέματα της συζήτησής τους δεν ήταν άλλο από την Ελλάδα, με βασικό μήνυμα «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

«Οσο πιο γρήγορα καταθέσει η Ελλάδα προτάσεις, τόσο το γρηγορότερο μπορεί και να συναφθεί μια συμφωνία», δήλωσε η κ. Μέρκελ χθες, ενώ πρόσθεσε ότι «με τις συζητήσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες έγινε μια αρχή». Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, στην ερώτηση εάν είμαστε κοντά σε συμφωνία, επισήμανε ότι «οι θεσμοί θα μας ενημερώσουν την κατάλληλη στιγμή, αλλά ακόμη δεν ήρθε η ώρα».

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε και αυτός για χαμένο χρόνο και τόνισε ότι οι συζητήσεις που ξεκίνησαν μετά τη συνάντηση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να μας δώσουν τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε επιτυχία. «Πρέπει να παρουσιαστούν, πρέπει να δώσουν οι θεσμοί τη συγκατάθεσή τους για να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια. Αρα, ας εργαστούμε απλώς. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», υπογράμμισε.

Και με το βασικό μήνυμα ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έφυγε και η ελληνική πλευρά από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το θετικό των συνομιλιών των τελευταίων ημερών ήταν ότι έγινε απολύτως κατανοητό στην ελληνική πλευρά ότι οι τεχνικές συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν στην Αθήνα όσο πιο γρήγορα γίνεται και να διευκολυνθεί η δουλειά των κλιμακίων όσο το δυνατόν περισσότερο, κάτι που δεν έχει γίνει τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. «Πρέπει να φέρουν περισσότερα στοιχεία, ειδικότερα στις προτάσεις σε σχέση με τα έσοδα, τα περισσότερα είναι βασισμένα σε ελπίδες και όχι σε στοιχεία» λέει στην «Κ» Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ενώ άλλος αξιωματούχος περιέγραφε τις συνομιλίες των τελευταίων τριών ημερών «απλά να γρατσουνάνε την επιφάνεια των θεμάτων» και τόνιζε ότι αν συνεχίσουν οι συνομιλίες σε αυτό το επίπεδο, τότε «είναι αμφίβολο αν μπορεί να υπάρξει κάποια απόφαση ακόμα και στο τέλος Απριλίου». Ετσι το μπαλάκι περνάει στην ελληνική πλευρά και στο κατά πόσον είναι αποφασισμένη να φέρει στοιχειοθετημένες προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Η ελληνική πλευρά από την άλλη αποτιμά τις συνομιλίες πολύ πιο θετικά, κάνοντας λόγο για «σημαντική πρόοδο» ακόμα και ελπίδες για σύγκληση Eurogroup τη Μ. Δευτέρα (που είναι αργία) ή Μ. Τρίτη, κάτι που δεν επιβεβαιώνει κάποιος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στο σημερινό Euroworking Group, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση. Θα γίνει απλώς μία ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΔΝΤ θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για συμφωνία, με την επιφύλαξη όμως ότι οποιαδήποτε εκταμίευση, «ακόμη και ενός ευρώ» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, προϋποθέτει αξιολόγηση από την ομάδα του. Ο διεθνής οργανισμός έχει κανόνες για τη διαδικασία της αξιολόγησης που ορίζονται από το καταστατικό του, και ενώ είναι διατεθειμένος να αγνοήσει λεπτομέρειες όπως τον χώρο ή ακόμη και τον τρόπο των διαπραγματεύσεων, τα μέτρα θα πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα και οι όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα να περιλαμβάνουν ισοδύναμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή