Προβληματισμός στη Ν.Δ. για τις «γέφυρες» Τσίπρα

Προβληματισμός στη Ν.Δ. για τις «γέφυρες» Τσίπρα

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τρίγωνο των γραφείων της λεωφόρου Συγγρού, του Μεγάρου Μαξίμου και της Παναγή Κυριακού, όπου η έδρα του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, γράφονται οι σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τούτο, όχι μόνον γιατί είναι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο μέτωπο με τους πιστωτές που θα καθορίσουν, σε απόλυτο βαθμό, τις εξελίξεις στη χώρα και τελικά στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και διότι, κόντρα στην ένταση που χαρακτηρίζει την αντιπαράθεση Τσίπρα – Σαμαρά, ο πρωθυπουργός μοιάζει να οικοδομεί πολιτικές γέφυρες και μάλιστα με τρόπο εμφατικό, προς συγκεκριμένες πτέρυγες της Κεντροδεξιάς.

Στον θρυλούμενο δίαυλο μεταξύ του πρωθυπουργού και του κ. Κώστα Καραμανλή, ήρθε να αθροιστεί και η προ ημερών θερμή επιστολή Τσίπρα προς την Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με την πρότασή της για τη συγκρότηση «επιτροπής σοφών» που θα εξετάσει τους λόγους, τα μέτρα και την αποτελεσματικότητα του Μνημονίου. Ο πρωθυπουργός είναι σαφές ότι προτιμά, για λόγους πόλωσης, ως επικεφαλής της Ν.Δ. τον κ. Σαμαρά, τουλάχιστον έως ότου υπάρξει ευκρινής εικόνα για τις εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, στέλνει σαφές μήνυμα συνεννόησης έχοντας επιλέξει τον κ. Πρ. Παυλόπουλο για την Προεδρία, διατηρώντας καραμανλικά στελέχη στην κρατική μηχανή και απαντώντας στην «αγαπητή Ντόρα». Σε αυτό τον άξονα αναπτύσσονται και όλα τα σενάρια για τις εξελίξεις στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, που περνούν, φυσικά, από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή σχετικά με το Μνημόνιο και φθάνουν μέχρι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Η κυβερνητική απόφαση να τεθεί εκτός πεδίου διερεύνησης της Εξεταστικής η διακυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή προκάλεσε μίνι κρίση στη Συγγρού. Η επιλογή της «γαλάζιας» ηγεσίας να μην απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Ευ. Βενιζέλος περί συμπαιγνίας Κ. Καραμανλή και ΣΥΡΙΖΑ κινητοποίησε «καραμανλικά» στελέχη που είτε δημοσίως είτε παρασκηνιακώς εξέφραζαν αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των προθέσεων της ηγεσίας να αμυνθεί υπέρ των προηγούμενων «γαλάζιων» κυβερνήσεων. Το κλίμα επιβάρυναν και πληροφορίες περί συνάντησης του πρωθυπουργού και του κ. Κ. Καραμανλή, μετά συζύγων, προ 13 ημερών στο σπίτι κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, τα οποία διαψεύδονταν από συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, ως ψευδή και υποβολιμαία. Παρά το γεγονός ότι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημείωναν ως δεδομένη τη βούληση να στηριχθεί, διαχρονικά, η παράταξη, η ένταση αποκλιμακώθηκε μόνον αφού επιβεβαιώθηκε σε επαφές των δύο επιτελείων ότι πρώτο «γαλάζιο» βιολί στην Εξεταστική θα είναι ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, που απολαύει της εμπιστοσύνης Σαμαρά και Καραμανλή.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Την καχυποψία εντείνουν και τα σενάρια περί ανάγκης συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας το προσεχές διάστημα, τα οποία ευλόγως απορρίπτει το Μαξίμου, ενώ αρνείται και ο κ. Κ. Καραμανλής σε όσους του θέτουν ζήτημα να ηγηθεί, εφόσον τεθεί θέμα, μιας τέτοιας προσπάθειας. Ο κ. Σαμαράς, μέσω Bloomberg, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή της Ν.Δ. σε ένα τέτοιο σχήμα που θα διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, οι πραγματικές προθέσεις του κ. Σαμαρά μοιάζουν διαφορετικές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος -σύμφωνα με στελέχη που συνομιλούν μαζί του- δεν αποκλείεται να ανοίξει ο ίδιος διαδικασία διαδοχής εφόσον υπάρξει εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα, εμφανίζεται να εκτιμά ως πιο πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό πως, κατά το δείπνο με τους πρωτοεκλεγέντες βουλευτές της Ν.Δ. την Τρίτη, σε σχετικό ερώτημα για κυβέρνηση συνεργασίας πήρε μολύβι και χαρτί αναλύοντας με όρους κοινοβουλευτικών μαθηματικών (τις απώλειες, δηλαδή, που εκτιμά ότι θα έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) γιατί δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο και, πάντως, με τον κ. Τσίπρα σε ρόλο κεντρικού παίκτη.

Ο κ. Σαμαράς μοιάζει, αντιθέτως, να προκρίνει μια νέα εκλογική αναμέτρηση-ρεβάνς, και μάλιστα σε μια στιγμή που τα δείγματα κυβερνητικής γραφής του ΣΥΡΙΖΑ, η απόκλιση από όσα έλεγε προεκλογικά και οι εθνικοί κίνδυνοι θα είναι ορατά προς όλους τους πολίτες. Γιατί μίλησε θετικά για την κυβέρνηση συνεργασίας; Διότι με αυτό τον τρόπο αναγκάζει το Μαξίμου να την απορρίψει και, παράλληλα, κλείνει τα στόματα των «άτακτων» της «γαλάζιας» Κ.Ο. που ήταν έτοιμοι να διαφοροποιηθούν στην περίπτωση που η ηγεσία της Ν.Δ. εξωθούσε τα πράγματα σε κάλπες.

Ο Αβραμόπουλος και οι ζυμώσεις

Σε πλήρη κινητικότητα βρίσκεται το εσωκομματικό παίγνιο στη Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι η εκκρεμότητα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους λειτουργεί ανασταλτικά.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, παρέμβαση ετοιμάζει ο επίτροπος Μετανάστευσης κ. Δημ. Αβραμόπουλος, δηλώνοντας «παρών» στα όσα διαδραματίζονται στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίζεται έντονα ανήσυχος για τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και πεπεισμένος ότι απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα για πιθανές αιφνίδιες ανατροπές. Προτίθεται, μάλιστα, έως τα τέλη του μήνα να υπογραμμίσει και δημόσια την ανησυχία του αυτή, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πρωτοβουλία σύνθεσης και συνένωσης όλων των αστικών ευρωπαϊκών δυνάμεων – καθώς εκεί θεωρεί ότι, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να αναζητηθεί «η λύση» για τη χώρα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι ζυμώσεις των «γαλάζιων», καθώς ένας σημαντικός αριθμός πρώην βουλευτών του κόμματος ετοιμάζεται να παρέμβει με ηχηρό τρόπο προς την κατεύθυνση της διενέργειας συνεδρίου που θα θέσει επί τάπητος όχι μόνο το ζήτημα της ηγεσίας, αλλά, κυρίως, του στίγματος της Ν.Δ. που παραμένει απαράλλακτο παρά την ήττα στις 25 Ιανουαρίου και τη δημοσκοπική καθίζηση που ακολούθησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή