Αντίδραση της Λευκωσίας στη δήλωση Αϊντε

Αντίδραση της Λευκωσίας στη δήλωση Αϊντε

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλωματικό επεισόδιο με έντονες πολιτικές παραμέτρους προκάλεσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Αϊντε με τη δήλωσή του περί «κρίσης υδρογονανθράκων» στην Κύπρο και με σαφείς υπαινιγμούς κατά της Λευκωσίας για μονομερείς ενέργειες, που προκάλεσαν άμεσες και έντονες αντιδράσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αϊντε είπε ότι το επιχείρημα της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι ότι οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους, υποδεικνύοντας ότι «δεν μπορεί μία πλευρά στην Κύπρο να λαμβάνει αποφάσεις που θα επηρεάσουν το σύνολο των κατοίκων, χωρίς να συμβουλεύεται την άλλη». Η «κρίση υδρογονανθράκων», δήλωσε ο κ. Αϊντε, «ουσιαστικά, απεικονίζει τις διαφορετικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και της τουρκοκυπριακής για το Κυπριακό». Η θέση όμως αυτή περί μονομερών αποφάσεων που αμφισβητεί τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί τη βασική προπαγανδιστική εκστρατεία της Τουρκίας και ανάγκασε την κυπριακή κυβέρνηση να προβεί σε διάβημα προς τον κ. Αϊντε, ενώ έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την απογοήτευσή της και σημείωσε ότι θεωρεί τις δηλώσεις «ατυχείς και απαράδεκτες και σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τις σχετικές συμβάσεις των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ιδιαίτερα δηκτικό ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ελληνικού υπ. Εξωτερικών Κων. Κούτρα , ο οποίος σημειώνει: «Συνιστούμε στον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό να μελετήσει πρώτα την πρακτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης κατά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Νορβηγίας και, εν συνεχεία, να προβαίνει σε δηλώσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Με τη δήλωση αυτή το ελληνικό ΥΠΕΞ ήθελε να υπογραμμίσει ότι τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πλήρη, όπως και κάθε κράτους, και ουσιαστικά έθεσε το ερώτημα ποια θα ήταν η αντίδραση της Νορβηγίας εάν παραβιάζονταν οι θαλάσσιες ζώνες της.

Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η στάση του Νορβηγού διπλωμάτη ήταν καλά προετοιμασμένη και με προφανή στόχο να εμπλέξει το θέμα των υδρογονανθράκων στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων για το πολιτικό πρόβλημα, κάτι που επίμονα έχει αρνηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, δεσμευόμενη όμως ότι μετά τη λύση του Κυπριακού οι Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη που τους αναλογούν. Οι δηλώσεις του κ. Αϊντε, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, είναι κακός οιωνός ενόψει της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων τον Μάιο, καθώς αποτελούν δώρο στην τουρκική επιχειρηματολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αϊντε αναμένεται να πραγματοποιήσει σύντομα επισκέψεις σε Αθήνα και Αγκυρα ενόψει των νέων συνομιλιών, γεγονός που όπως λένε διπλωματικές πηγές θα αποτελέσει ευκαιρία να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή