Νευρικό το Πεκίνο με τα νέα σενάρια για τον ΟΛΠ

Νευρικό το Πεκίνο με τα νέα σενάρια για τον ΟΛΠ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σύγχυση» και «νευρικότητα» είναι οι δύο λέξεις-κλειδιά με τις οποίες περιγράφουν διπλωματικές πηγές το κλίμα που επικρατεί και πάλι στο Πεκίνο. Αιτία, οι αντιφατικές πληροφορίες για την εξέλιξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Και αυτό, διότι, όπως επισημαίνεται, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και του υπουργού Eξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο Πεκίνο, νέα σενάρια για τις προθέσεις της Αθήνας αναδύονται σχεδόν καθημερινά.

Σε αυτό το περιβάλλον κύκλοι της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα υπογραμμίζουν στην «Κ» πως έχουν λάβει διαβεβαίωση ότι ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα προχωρήσει και περιμένουν την ελληνική πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οσον αφορά την προοπτική τροποποίησης των όρων του συγκεκριμένου διαγωνισμού, σημειώνουν πως εφόσον δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του, αυτό είναι θέμα που αφορά τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ και την Cosco Pacific.

Ομως μιλούν ξεκάθαρα για αυτόν τον διαγωνισμό και όχι για κάποιον άλλο, νέο. Για αυτόν τον διαγωνισμό άλλωστε, θυμίζουν, έλαβαν διαβεβαιώσεις και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη. Από την πλευρά τους, πολύ καλά ενημερωμένες πηγές της Cosco Pacific αναφέρουν στην «Κ» πως δεν τους έχουν κοινοποιηθεί οιεσδήποτε προθέσεις αλλαγών στον διαγωνισμό. Θυμίζουν όμως ότι ο όμιλος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της καταστατικής πλειοψηφίας της εισηγμένης ΟΛΠ Α.Ε., δηλαδή το 67,7% που προβλέπει η επίσημη πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, κύκλοι σε γνώση των σχεδιασμών της Cosco Pacific εκτιμούν ότι σε καμία περίπτωση ο κινεζικός όμιλος δεν θα είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για οτιδήποτε λιγότερο από την απόλυτη πλειοψηφία, και προσδιορίζουν έτσι το 51% ως «κόκκινη γραμμή».

Τι λέει το ΤΑΙΠΕΔ

Από το ΤΑΙΠΕΔ τώρα, κορυφαίες πηγές διευκρινίζουν στην «Κ» πως πολλά από όσα ακούγονται είναι ευφάνταστα σενάρια και δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις. Αυτές τοποθετούνται χρονικά μετά τα τέλη Απριλίου. Συνδέουν δε τις αποφάσεις αυτές με την εξέλιξη της ευρύτερης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και τις πρόσφατες δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς το Πεκίνο. Υπενθυμίζεται πως οι κ. Δραγασάκης και Κοτζιάς κατά την προ 15νθημέρου επίσημη επίσκεψή τους στο Πεκίνο διαβεβαίωσαν την κινεζική πλευρά πως στηρίζουν τα σχέδια της Κίνας να καταστεί ο Πειραιάς πύλη των ασιατικών εισαγωγών στην Ευρώπη. Μάλιστα ο κ. Δραγασάκης προχώρησε μέσω δηλώσεών του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και σε δημόσια διαβεβαίωση πως ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ «θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωνε στην επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Σε αυτή τη συμφωνία οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί πως θα σεβαστούν τη διαδικασία για όποιες ιδιωτικοποιήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως είναι αυτή του ΟΛΠ. Κάτι που επανέλαβε και κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Αυτό είναι το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την αξιοποίηση του ΟΛΠ και όλα τα άλλα σενάρια που ακούγονται και γράφονται φαίνεται πως αποτελούν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, «ασκήσεις επί χάρτου, καλοπροαίρετες προτάσεις, σενάρια και επικοινωνιακές ασκήσεις», αναφέρουν πηγές άμεσα εμπλεκόμενες στη διαδικασία.

Δεν προσφέρουν όμως, όπως προκύπτει από τις διπλωματικές αντιδράσεις, καλές υπηρεσίες στις ελληνοκινεζικές σχέσεις ούτε στο επενδυτικό κλίμα για τη χώρα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Παράλληλα δε, εντείνουν την αβεβαιότητα και στους άλλους υποψηφίους που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τον ΟΛΠ, με κίνδυνο να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε επίπεδο ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού ή εσωτερικής αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή