Επιστροφή στα ελλείμματα διαπιστώνει η Ν.Δ.

Επιστροφή στα ελλείμματα διαπιστώνει η Ν.Δ.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινωνικό πεδίο (ασφάλεια, δημόσια τάξη, καταλήψεις, νομοσχέδιο για φυλακές και αποφυλάκιση Ξηρού) χτυπάει κόκκινο τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στον τηλεοπτικό λόγο, η Νέα Δημοκρατία δεν εγκαταλείπει την κριτική ως προς το μείζον διακύβευμα της οικονομίας.

Καθώς το μπαράζ δημοσιευμάτων και δημοσίων δηλώσεων για την κυβερνητική στάση συνεχίζεται, με το ενδεχόμενο του… Grexit να έχει πλέον «απενοχοποιηθεί» στα ΜΜΕ του εξωτερικού, σειρά κορυφαίων στελεχών αλλά και η ίδια η Συγγρού επιλέγουν τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνους τους χειρισμούς της, αλλά και «παραμύθια» τις θέσεις του οικονομικού επιτελείου για την οικονομία.

Με αφορμή τον απολογισμό που παρουσίασε η κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015, η Νέα Δημοκρατία το απέδωσε στη στάση πληρωμών που έχει ουσιαστικά επιβληθεί. «Οχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα δεν υπάρχει, αλλά δυστυχώς η χώρα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 ξαναβουτάει στα ελλείμματα», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, όπως καταγράφεται, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι 1,2 δισ. ευρώ κάτω από τους στόχους, ως αποτέλεσμα της μερικής στάσης πληρωμών, οι στόχοι κάλυψης παλαιών οφειλών έχουν χαθεί, ενώ μόνον το πρώτο δίμηνο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους αυξήθηκαν κατά 232 εκατ. ευρώ. Μέρος του «πλεονάσματος» αποδίδεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, και στα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), με αποτέλεσμα αυτά να διαμορφωθούν περίπου 680 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο. Πρόκειται για αιτήσεις πληρωμών που είχαν γίνει μέχρι τέλους του 2014 και καθυστέρησε η εκταμίευσή τους από την Ε.Ε.

Αντιθέτως, μάλιστα, οι δαπάνες του ΠΔΕ, το 1ο τρίμηνο, είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο, σημειώνουν οι επιτελείς της Συγγρού.

«Νέα ηγεσία στη Ν.Δ.»

«Πάμε κατευθείαν για τα βράχια, δεν έχουν κάνει όλοι διεθνή συνωμοσία κατά της Ελλάδας», τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη (90,1), η οποία για μία ακόμη φορά επανέφερε το ζήτημα των αλλαγών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Πρέπει να πάρει τον δρόμο της η Νέα Δημοκρατία με νέα πρόσωπα, νέα ηγεσία και νέο πρόγραμμα», είπε, προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις τρέχουν πάρα πολύ και πρέπει να επιταχύνουμε και εμείς». Η ίδια προσέθεσε ότι υπάρχουν όπλα στη φαρέτρα των «αμφισβητιών» προκειμένου να κινηθούν οι καταστατικές διαδικασίες, ωστόσο, όπως πληροφορείται η «Κ», δεδομένης και της εκκρεμότητας στη διαπραγμάτευση, οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή