Λίγο πριν, λίγο μετά τη βραδιά στα Εξάρχεια

Λίγο πριν, λίγο μετά τη βραδιά στα Εξάρχεια

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γιάντες», όπως ίσως θα ξέρετε, ονομάζεται το παιχνίδι με το διχαλωτό κόκαλο του κοτόπουλου: οι δύο παίκτες τραβούν από ένα σκέλος και κερδίζει αυτός που θα μείνει με το μεγαλύτερο κομμάτι στο χέρι.

«Γιάντες» είναι και το εστιατόριο στα Εξάρχεια όπου πήγε ο Γιάνης Βαρουφάκης την Τρίτη το βράδυ για φαγητό και του… αυτοσερβιρίστηκαν για επιδόρπιο οι αντεξουσιαστές της περιοχής. Η σύζυγός του Δανάη Στράτου μπήκε στη μέση, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού μίλησε για ένα «άγριο βράδυ», αλλά τελικά ο Γ. Βαρουφάκης κατάφερε να ηρεμήσει τους νεαρούς με τον ίδιο τρόπο που κάποτε γοήτευε στο Σύνταγμα τους «Αγανακτισμένους»: «Τους μίλησα σαν δάσκαλος», είπε ο ίδιος.

Και απέδειξε πως αν βρεις τον τρόπο, ακόμη και οι κουκουλοφόροι μελαγχολούν: στο βίντεο, μετά που έχουν βγάλει τις κουκούλες, ακούγονταν σχεδόν «ψαρωμένοι» που τους μιλάει σαν ίσος προς ίσο ένας κάποιος υπουργός.

Κάπως έτσι, ο Γ. Βαρουφάκης γλίτωσε από τα γιαούρτια και τις «ψιλές» που τον περίμεναν δύο δρόμους μακριά από ’κει που είχαν γιαουρτώσει τον Ευάγγελο Αντώναρο και διακόσια μέτρα πέρα από το Φλοράλ, που είχαν χτυπήσει τη Σώτη Τριανταφύλλου.

Η ιδεολογική απόσταση των «θυμάτων» αποδεικνύει το προφανές: το θέμα δεν είναι τι πρεσβεύεις. Είναι αν σε ξέρουν οι νεαροί από την τηλεόραση. Και τον Γ. Βαρουφάκη σίγουρα τον έχουν δει άπειρες φορές.

«Είσαι πολιτικός. Θα με πείσεις, δεν θέλω να μιλήσεις», ακούγεται ένας νεαρός να λέει στο βίντεο.

«Δεν φταις εσύ, αλλά καλώς καθόμαστε και σε κράζουμε όλοι».

Οι ατάκες μοιράζουν ρόλους: ο πολιτικός πείθει, ο αναρχικός κράζει. Την Τετάρτη, η διανομή συνεχίστηκε στα κανάλια. Ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε πως «αν είχα μαζί μου αστυνομικούς, θα είχαν καεί τα Εξάρχεια».

Τι κι αν ο Γ. Βαρουφάκης επισήμως έχει στη φρουρά του περισσότερους από 10 αστυνομικούς; Το επίμαχο βράδυ τους έδιωξε και βγήκε μόνος του βόλτα. Για να νιώθει ελεύθερος και να διαλέξει εκείνος πού θα πάει. Ή γιατί όταν κυκλοφορείς με φρουρά, τα βίντεο στο youtube δεν φαίνονται και τόσο ωραία και τ’ ανδραγαθήματά σου δεν δίνουν τίτλο στα πρωτοσέλιδα.

Οπως και να έχουν τα πράγματα, την επομένη, όταν ο κ. Βαρουφάκης έφτασε στο υπουργείο, ήταν τόσο πολλοί οι δημοσιογράφοι που όρμησαν πάνω του, που σχεδόν δεν διακρινόταν στα πλάνα της κάμερας. Απ’ όλους, κανείς σχεδόν δεν ρωτούσε για την υποβάθμισή του. Ολοι ήθελαν να μάθουν τι συνέβη στα Εξάρχεια.

Και περίπου το ίδιο έκαναν και οι συνάδελφοί του στη Βουλή. Στους διαδρόμους, ο Θ. Παφίλης του ΚΚΕ τον σταμάτησε για να του πει «όταν ξανάρθεις στα Εξάρχεια, πάρε με τηλέφωνο. Είναι η περιοχή μου». «Πήγα ήδη χθες!», απάντησε ο Γ. Βαρουφάκης, «αλλά μόνο για ένα ποτό γιατί ήμασταν πολύ κουρασμένοι».

Οπως κανείς θα περίμενε από τον υπουργό που λατρεύει να ακούει το ένα «ν» του ονόματός του σε τηλεοπτική μετάδοση, αυτή η στιχομυθία κοινοποιήθηκε τάχιστα στο δημοσιογραφικό σύμπαν. Αποτελεί, άλλωστε, ασφαλές δείγμα για την πατέντα συμπεριφοράς που θα ακολουθήσει ο υπουργός από εδώ και στο εξής.

Φυσικά, την επόμενη φορά στα Εξάρχεια μπορεί να πέσει σε αντεξουσιαστή που δεν έχει διάθεση για συζήτηση. Οταν παίζεις «Γιάντες», πάντα μπορεί να σου μείνει το μικρό κόκαλο στο χέρι – ή το γιαούρτι στο σακάκι. Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν ρισκάρεις και τόσο πολλά. Το μεγάλο ρίσκο, βλέπετε, το παίρνει άλλος.

Και συγκεκριμένα εκείνος που, χωρίς να το θέλει, έχει βρεθεί στον άχαρο ρόλο του… ξεκοκαλισμένου κοτόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή