Στόχος να αποφευχθεί «μια Ρίγα ΙΙ»

Στόχος να αποφευχθεί «μια Ρίγα ΙΙ»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με σκοπό να αποφευχθεί ένα δεύτερο φιάσκο στο Εurogroup της επόμενης Δευτέρας –μετά αυτό στη Ρίγα της Λεττονίας– έγινε η χθεσινή κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιουνκέρ. «Μια Ρίγα ΙΙ», τονίζει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», «θα οδηγούσε σε “κούρεμα” των εγγυήσεων της ΕΚΤ και στη συνέχεια σε ασφυξία των ελληνικών τραπεζών».

Ετσι, μετά την πολιτική παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της Κομισιόν κ. Γιουνκέρ, έχουμε για πρώτη φορά μια υπέρβαση των «κόκκινων γραμμών» από την ελληνική πλευρά. Τα θέματα που μέχρι σήμερα ήταν αδιαπραγμάτευτα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στον ασφαλιστικό τομέα και το εργασιακό, μετά την κοινή δήλωση μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε χαρακτηριστικά στην «Κ» ότι πρέπει να παραχθεί αποτέλεσμα τις επόμενες δύο ημέρες, που θα συνεχίσει να δουλεύει το Brussels Group, έτσι ώστε να φτάσουμε τη Δευτέρα στο Eurogroup με αρκετή πρόοδο, που θα μπορέσει να αναγνωριστεί και από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί», έλεγε ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις, ιδιαίτερα στα θέματα που ήταν ταμπού έως σήμερα, αλλιώς δεν θα μπορέσει να διαπιστωθεί η πρόοδος και να γίνει και η αντίστοιχη δήλωση του προσεχούς Εurogroup.

Επίσης το γεγονός ότι η Αθήνα έχει σύμμαχο σε μια τέτοια δήλωση τον κ. Γιουνκέρ, ο οποίος είναι γνωστός για την αγάπη του προς την Ελλάδα, αλλά και ο θεσμός που εκπροσωπεί –η Ευρωπαϊκή Επιτροπή– που έχει δείξει την πιο ήπια στάση προς τη χώρα μας μέχρι στιγμής, έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος, έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να μπορέσει να περάσει στην απομυθοποίηση των «κόκκινων γραμμών» του.

Ο στόχος παρ’ όλα αυτά είναι να υπάρξει η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Μαΐου, καθώς οι διαπραγματεύσεις υπολογίζεται να κρατήσουν τουλάχιστον δύο έως τρεις εβδομάδες ακόμη και η συμφωνία για νέο πρόγραμμα να γίνει έως το τέλος Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή