Γαλάζιος εμφύλιος λόγω… συμφωνίας

Γαλάζιος εμφύλιος λόγω… συμφωνίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισηγήσεις για ρητή διαφοροποίηση από μία ενδεχόμενη συμφωνία της κυβέρνησης των κ. Τσίπρα – Καμμένου με τους πιστωτές, δέχεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, καθώς το πολιτικό παίγνιο δεν αφορά μόνον την ισορροπία μεταξύ κομμάτων αλλά και τους συσχετισμούς στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς. Η Συγγρού έχει θέσει, ήδη, ως άτυπο μέτρο για την αξιολόγηση της όποιας συμφωνίας το «email Χαρδούβελη» και οικοδομεί πάνω σε αυτό τη στρατηγική αποστασιοποίησης από το «νέο μνημόνιο Τσίπρα».

Η «γαλάζια» γραμμή άμυνας εστιάζεται στον όγκο των δημοσιονομικών μέτρων των δύο προγραμμάτων (1 δισ. έναντι 14 δισ. ευρώ της λίστας Βαρουφάκη, σύμφωνα με τη Συγγρού), ωστόσο για μερίδα ηγετικών στελεχών η επίκληση στοιχείων δεν αρκεί και απαιτείται η χάραξη μιας σαφούς διαχωριστικής γραμμής. Ο κ. Σαμαράς, την Παρασκευή, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. «Θα ήταν άκαιρο και πολιτικά ανόητο να πω από τώρα, χωρίς να έχουμε δει το κείμενο» ανέφερε ο τέως πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας δύο παραμέτρους που θα κρίνουν τη στάση του, αφενός την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αφετέρου την αποφυγή ενός νέου κύκλου ύφεσης, τον οποίο όπως υπαινίχθηκε τροφοδοτεί η κυβέρνηση.

Παρά την επιμονή της Ν.Δ. για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, στοιχεία από τον δημόσιο λόγο του κόμματος όπως για τη φορολόγηση των αγροτών δείχνουν μία τάση επιστροφής στην αντιμνημονιακή περίοδο, γεγονός που καταδεικνύει τα στρατηγικά αδιέξοδα αλλά και το «βάθος» των εσωκομματικών εξελίξεων.

Η «θερμή αναμέτρηση» που είχαν στη Βουλή ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., κ. Δημήτρης Σταμάτης, και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με τον τρόπο λήψης της απόφασης, αντιμετωπίστηκε από αρκετούς ως το εναρκτήριο λάκτισμα μιας σκληρής αντιπαράθεσης. Διότι στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπάρχει σημαντικός αριθμός στελεχών που εκτιμά ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να υπερψηφιστεί, τουλάχιστον επί της αρχής. Δεν αποδέχονται, δηλαδή, ως στάση ούτε την υπεκφυγή του «παρών», ούτε την αποχή από την ψηφοφορία. Ειδικά για μία συμφωνία που θα έχει επιτευχθεί με τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, πολλές εκ των οποίων αποτελούνται από «αδελφά» κόμματα της Ν.Δ. στο ΕΛΚ.

Θα μπορούσε μία διαφορετική επιλογή εκ μέρους του προέδρου του κόμματος να αποτελούσε το επίκεντρο ισχυρών σεισμικών δονήσεων στη Νέα Δημοκρατία;

Kινήσεις αμφισβητιών

Δεν είναι λίγοι όσοι το πιθανολογούν, βλέποντας τους παράγοντες της γαλάζιας εξίσωσης. Με τον κ. Αντ. Σαμαρά να διαμηνύει τη βούλησή του να κρατήσει το τιμόνι και τους συνεργάτες του να απαντούν με ένταση στα διακινούμενα σενάρια, τον κ. Νίκο Δένδια να δείχνει τη διάθεση να βγει μπροστά, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να επανεξετάζει το ενδεχόμενο να ηγηθεί εκείνη της εσωκομματικής μάχης, σε πείσμα της προεργασίας που έχει κάνει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, και τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο να «βλέπει τη μεγάλη εικόνα», ενδεχομένως και πέραν των ορίων της Ν.Δ, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η αναπόφευκτη σύγκρουση θα μπορούσε να έρθει πολύ πιο σύντομα. Συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή