Μικρά βήματα προόδου στα ελληνοτουρκικά – ψήφισμα κόλαφος ΕΚ για Αγκυρα

Μικρά βήματα προόδου στα ελληνοτουρκικά – ψήφισμα κόλαφος ΕΚ για Αγκυρα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα θετική ατμόσφαιρα, διακηρύξεις καλών προθέσεων  και δύο ανακοινώσεις, μία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και μία για την θαλάσσια ασφάλεια, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα με συναντήσεις που είχε με τον  πρόεδρο  Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου, μέσω του κ. Κοτζιά απηύθυνε πρόσκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή, η ημερομηνία θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας  θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία, αλλά η επίσκεψη πρέπει να προετοιμαστεί σωστά και να έχει αποτελέσματα.

Η επανέναρξη των συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο κυβερνήσεις δεν θέλουν δεσμευτικό πλαίσιο συνομιλιών, ενώ η ανακοίνωση για την θαλάσσια ασφάλεια είναι αποτέλεσμα των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά προς το παρόν δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες τι ακριβώς περιλαμβάνει. Η ελληνική πλευρά έχει θέσει επιτακτικά το θέμα της παραβίασης των χωρικών υδάτων και της παραβίασης των κανόνων αβλαβούς διέλευσης από τουρκικά πλοία που συχνά φθάνουν κοντά στην Αττική. Ανακοινώσεις για τα πεδία βολής δεν έγιναν, γεγονός που αποδίδεται στην διατήρηση των διαφωνιών.

Ο κύριοι Κοτζιάς και Τσαβούσογλου έκαναν λόγο για «ένα Αιγαίο ειρήνης και συνεργασίας» καθώς, επίσης και για την επίλυση του Κυπριακού,ώστε να μην χαθεί φέτος μια μεγάλη ευκαιρία. Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι κοινή επιθυμία είναι να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις. Για το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε τη θέση του κατά των εγγυήσεων και δήλωσε ότι η Αθήνα στηρίζει με κάθε τρόπο τις διαπραγματεύσεις και θα παράσχει κάθε διευκόλυνση για την επίλυσή του.

Επίσης δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει να λυθεί το Κυπριακό, αλλά με τον σωστό τρόπο», χαρακτηρίζοντας την εκλογή Ακιντζί ως μια καλή ευκαιρία.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα τη στηρίζει στο πλαίσιο των κανόνων που θέτει η Ε.Ε. Συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και αποφασίστηκε να αναπτυχθεί διμερής συνεργασία, σε επίπεδο υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών και μια πολύ αυστηρή νομοθεσία.

Ψήφισμα κόλαφος για την Τουρκία

Μπορεί στην Άγκυρα και στις επαφές του κ. Κοτζιά να επικράτησε κλίμα προσέγγισης, στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο όμως το κλίμα ήταν εφιαλτικό για την Τουρκία και εχθρικό για την ευρωπαική της προοπτική, καθώς σε ψήφισμά του καλεί την γειτονική χώρα να αποσύρει άμεσα την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας. Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο από το 1997 σε περίπτωση που η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα δώδεκα μίλια, όπως έχει δικαίωμα με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η Επιτροπή  Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθέτησε  ένα  πολύ σκληρό  ψήφισμα κατά της Τουρκίας, ενόψει της έκθεσης προόδου για την ένταξή της στην ΕΕ, στο οποίο μεταξύ άλλων εκτός από την άρση  του casus belli  ζητά από την Άγκυρα να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων και επίσης, καλεί την Τουρκία   να υπογράψει και να επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Τουρκία να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και τη χρήση του Οικουμενικού Τίτλου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ως προς τον Κυπριακό το Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο, να ξεκινήσει την απόσυρση των στρατευμάτων της, να προχωρήσει στη μεταφορά της περίκλειστης Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο Πρωτόκολλο, που αφορά την άρση του εμπάργκο που επιβάλλεται σε πλοία, αεροσκάφη και προϊόντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή