Αντ. Σαμαράς: Συμφωνία άμεσα, χωρίς νέους φόρους

Αντ. Σαμαράς: Συμφωνία άμεσα, χωρίς νέους φόρους

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο η Ελλάδα να απολέσει τα αγαθά της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της ευημερίας που εξασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε μία περίοδο που σειρά χωρών (Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία) επιζητούν να συνδεθούν με το ευρωπαϊκό κέντρο ανέδειξε ο κ. Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των ηγετών του ΕΛΚ στη Ρίγα της Λεττονίας.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για αδιέξοδο και προπαγάνδα ψεμάτων της κυβέρνησης ειδικά ως προς την πρόοδο της διαπραγμάτευσης, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, χωρίς όμως να υπονομεύει την ανάπτυξη, να ανατρέπει τις μεταρρυθμίσεις ή να επιφέρει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα για τον κίνδυνο πλήρους απώλειας της αναπτυξιακής δυναμικής, με σοβαρές επιπτώσεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και στην πραγματική οικονομία.

Επαφές στο ΕΛΚ

Ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είχε ολιγόλεπτες συνομιλίες με τους Αγκελα Μέρκελ, Ντόναλντ Τουσκ, Ζόζεφ Ντολ, Νίκο Αναστασιάδη, την οικοδέσποινα Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Μπόικο Μπορίσοφ, επανέλαβε μετά τη Σύνοδο του ΕΛΚ όσα ανέφερε στην ομιλία του στον ΣΕΒ, τη Δευτέρα, και περιλαμβάνονται στο κείμενο συμπερασμάτων του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ.: «Η συμφωνία πρέπει να τελειώνει για να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και πρέπει να είναι μια συμφωνία που θα διασώζει την ανάκαμψη, που έχουμε ήδη πετύχει, και που δεν θα οδηγεί σε ύφεση… δεν είναι δυνατόν να ξαναχτίσουμε το μεγάλο κράτος που χρεοκόπησε και να το χρηματοδοτούμε με νέους φόρους που γονατίζουν την οικονομία. Χρειάζεται άμεσα μια νέα αναπτυξιακή συμφωνία με την Ευρώπη. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής για να βγούμε από τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και να ξεφύγουμε από τα ψέματα τα καθημερινά της κυβερνητικής προπαγάνδας».

Η από ευρωπαϊκή – φιλελεύθερη σκοπιά κριτική του κ. Σαμαρά, τον οποίο συνόδευε ο σύμβουλός του επί Ευρωπαϊκών κ. Στ. Παπασταύρου, έρχεται και ως απάντηση στον προβληματισμό συνομιλητών του στο ΕΛΚ για τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος έναντι μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Πληροφορίες από το ΕΛΚ, πάντως, θεωρούσαν αυτονόητη τη στήριξη εκ μέρους της Ν.Δ., αν και η ηγεσία του κόμματος διατηρεί ανοικτές τις επιλογές της.

Στην Αθήνα, πάλι, η συζήτηση για τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα παραμένει ανοικτή. Ο κ. Ν. Δένδιας, μέσω του ΣΚΑΪ, σχολίασε πως «θα ήταν προφανής αντίφαση να λέει κανείς σε μια κυβέρνηση επί τέσσερις μήνες να κάνει τη συμφωνία και αφού την πετύχει, να μην την ψηφίσει», προτείνοντας, πάντως, «αν υπάρχουν διαφωνίες, έστω και για ένα άρθρο, να επιλεγεί το “ναι” ή “παρών επί της αρχής” και το “όχι” επί των άρθρων…». Από την πλευρά του, ο κ. Μ. Βορίδης, στέλεχος κοντά στην ηγεσία, εκτίμησε (Ρ/Σ 99,5) ως «μη διαφαινόμενη» μία συμφωνία, και πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση «την ευθύνη της στήριξης της συμφωνίας και του περιεχομένου της, την έχει η κυβέρνηση», ενώ ανέδειξε και το ενδεχόμενο ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων: «Αν δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή την περίπτωση το μπαλάκι επιστρέφει στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει να πει τι θέλει: Παραιτεί την κυβέρνησή του και πάει σε εκλογές, αναζητάει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία διαφορετική μέσα στη Βουλή, η οποία να στηρίξει τη συμφωνία;» αναρωτήθηκε.

Τέλος, ενδιαφέρον για τις γαλάζιες ισορροπίες έχει και η άποψη λιγότερο προβεβλημένων βουλευτών όπως ο κ. Δημ. Κυριαζίδης, ο οποίος κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να επιδείξει μεταμέλεια και να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων…» και δήλωσε πως σε διαφορετική περίπτωση και ανεξάρτητα από την κομματική γραμμή θα καταψηφίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή