Το φλερτ Αθήνας – Μόσχας προκαλεί όξυνση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Το φλερτ Αθήνας – Μόσχας προκαλεί όξυνση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο γεωστρατηγικό παιχνίδι των αγωγών και, εν γένει, στην τάση προσέγγισης της Αθήνας προς τη Μόσχα, σε μία περίοδο που ΝΑΤΟ και Ε.Ε. έχουν προχωρήσει σε εμπάργκο έναντι της Ρωσίας, φαίνεται ότι βρίσκεται το μυστικό των περιστατικών όξυνσης στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα.

Πληροφορίες ήθελαν τον αμερικανικό παράγοντα να εκφράζει έντονη δυσφορία και για σενάρια που κυκλοφορούσαν περί μυστικών συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Μόσχας σχετικά με την παροχή ναυτικών διευκολύνσεων στους Ρώσους. Τις πληροφορίες αυτές, πάντως, διέψευδαν πηγές κοντά στον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο, οι οποίες και τόνιζαν ότι κάτι τέτοιο εμφανώς αντιβαίνει στις αρχές της βορειοατλαντικής συμμαχίας και δεν περιλαμβάνεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, το θέμα αυτό καθώς και η θετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την κατασκευή του «ελληνικού αγωγού», που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, είναι δύο κεντρικά πολιτικά ζητήματα στα οποία οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει σοβαρές διαφωνίες. Ωστόσο, λόγω της μυστικότητας των συνομιλιών δεν είναι σαφής η ένταση και το εύρος των αντιδράσεων, πέραν των όσων δημοσίως υπονοούνται. Είναι σαφές, πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η ακύρωση της συνάντησης του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου με τον Αμερικανό ομόλογό του την περασμένη Τετάρτη κρύβει παρασκήνιο. Ο κ. Καμμένος, πάντως, φέρεται να διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση προσέγγισης με τη Μόσχα, περιλαμβανομένου και του αγωγού, όσο διαρκούν τα αντίμετρα της Ε.Ε. αλλά προφανώς διατηρεί το δικαίωμα να εξετάσει τα περιθώρια συνεργασιών, μετά την εξομάλυνση των σχέσεων.

Η Μόσχα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχει καταθέσει στην ελληνική κυβέρνηση, το θέμα των διευκολύνσεων. Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός το χειρίζεται με μεγάλη προσοχή και έχει αναθέσει σε συνεργάτες του και νομικούς τη μελέτη της πολιτικής επίδρασης που θα έχει στις σχέσεις με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Αυτό που προβληματίζει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και διπλωμάτες είναι ότι οι συζητήσεις με τη Μόσχα για ένα τέτοιας σημασίας ζήτημα εξελίσσονται τη στιγμή που η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ βρίσκονται σε κατάσταση ενός νέου ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διερωτάται κανείς πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις πιέσεις που θα της ασκηθούν.

Συνεχείς δηλώσεις

Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση γενικότερα βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία παραχώρησης διευκολύνσεων, αν και δεν συζητείται τίποτα στο κοινοβούλιο, ούτε καν στο υπουργικό συμβούλιο. Οπως επισημαίνει κορυφαίος υπουργός στην «Κ», η Ελλάδα δίνει την εικόνα μιας χώρας που δεν έχει ένα κέντρο λήψης αποφάσεων για στρατηγικής σημασίας θέματα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι αναφορές που γίνονται τελευταία για αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και τη δημιουργία μιας νέας αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο με τη μεταφορά εκεί των δυνατοτήτων της βάσης Τυμπακίου.

Στις δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ και, επομένως, δεν πρόκειται για μονομερή κίνηση του κ. Καμμένου, όπως αφηνόταν να εννοηθεί από κυβερνητικά στελέχη. Εμπειρες διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για άτακτες κινήσεις της κυβέρνησης, καθώς, όπως εκτιμούν, αν το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, αλλά και η Μόσχα, θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει τόσα πολλά να προσφέρει στο θέμα της ασφάλειας του δυτικού κόσμου και της Ρωσίας, τότε θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και οι συνομιλίες να γίνουν σε νέα βάση.

Το δόγμα «ασφάλεια έναντι χρέους» είναι πολύ λογικό και εφικτό πλαίσιο διαπραγμάτευσης, τονίζει η ίδια πηγή που εκφράζει την απορία της για το γεγονός ότι όλα αυτά τα σημαντικά για τη χώρα θέματα συζητούνται με απόλυτη αδιαφάνεια και προφανώς σε άλλο πλαίσιο από αυτό που επιβάλλουν τα καλώς νοούμενα εθνικά συμφέροντα και οι κανόνες διαφάνειας και δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή