Ο Π. Λαφαζάνης στη Μόσχα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η ένταση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους κλιμακώνεται, η Αθήνα φαίνεται να αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες προς Ρωσία και Κίνα. Ετσι, ο υπ. Ανάπτυξης Παν. Λαφαζάνης ταξίδεψε χθες Παρασκευή στη Μόσχα προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ, τον υπ. Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Πηγές προσκείμενες στον Ελληνα υπουργό αφήνουν να εννοηθεί πως επίκειται επίτευξη συμφωνίας για τον ρωσικού ενδιαφέροντος αγωγό φυσικού αερίου, με παράλληλη οικονομική προκαταβολή. Πηγές της «Κ», ωστόσο, σημειώνουν για το θέμα της προκαταβολής πως ισχύει η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πέσκοφ, στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για κάτι τέτοιο. Αλλες πηγές λένε ότι ο κ. Στότσακ βρέθηκε στις αρχές Μαΐου στην Αθήνα για προσωπικούς λόγους.

Είχε όμως επαφές με Ελληνες αξιωματούχους, από τις οποίες προέκυψε η πρόσκληση στην Αθήνα να συμμετάσχει στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Αλλες πηγές από τη Μόσχα εκτιμούν πως οιαδήποτε οικονομική βοήθεια, σε συνάρτηση με τον υπό συζήτηση αγωγό, πιθανότατα θα εξαντλείται στη χορήγηση ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων στην κοινοπραξία εταιρειών που θα συσταθεί, εφόσον προχωρήσουν οι σχετικές διεργασίες για την κατασκευή του αγωγού. Οσον αφορά, τέλος, την Κίνα, διπλωματικές πηγές επαναλαμβάνουν πως σε αυτή τη φάση, οιαδήποτε περαιτέρω οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα συνδέεται με την πρόοδο των διαγωνισμών για ΟΛΠ και Θριάσιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή