Ο κ. Σαμαράς καλεί Τσίπρα σε εθνική συνεννόηση

Ο κ. Σαμαράς καλεί Τσίπρα σε εθνική συνεννόηση

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρεία εθνική συνεννόηση, με στόχο την αποτροπή των εκλογών και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που θα στηρίζεται από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, ζήτησε εκ νέου χθες ο κ. Αντ. Σαμαράς, κάνοντας λόγο για κατάρρευση της «δήθεν επιτυχημένης διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα».

Στο «γαλάζιο» επιτελείο θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός έχει πλέον βρεθεί προ αδιεξόδου, προβλέπουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις όπως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή μία προσπάθεια του κ. Τσίπρα για συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής προκειμένου να μην είναι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ που θα «σηκώσει» το βάρος των όποιων μέτρων, ενώ κάνουν λόγο για πλήρη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών αλλά και των προεκλογικών προειδοποιήσεων Σαμαρά. «Η κοροϊδία και τα ψέματα τελείωσαν», υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., δίνοντας και το στίγμα της γραμμής επί της οποίας θα κινηθεί κατά την αποψινή συζήτηση στη Βουλή. Επίσης, σχολίασε δηκτικά ότι «τα προτεινόμενα μέτρα, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, είναι πάρα πολύ σκληρότερα από τα μέτρα Χαρδούβελη». «Το “συνολικό κόστος Τσίπρα” είναι πια τεράστιο, όχι μόνο σε ΦΠΑ, ρεύμα, ιδιωτικό τομέα κ.λπ., αλλά κυρίως σε αξιοπιστία», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Πηγές της Λεωφόρου Συγγρού διευκρίνιζαν προς την «Κ» ότι στόχος της πρότασης του προέδρου της Ν.Δ. για «εθνική συνεννόηση» δεν είναι η συμμετοχή του κόμματος σε μια κυβέρνηση «εθνικού σκοπού» ή «εθνικής σωτηρίας», αλλά, άμεσα, η αναζήτηση των κατάλληλων πολιτικών για την ολοκλήρωση μιας έντιμης συμφωνίας με τους εταίρους, τη διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οχι εκλογές

Απώτερος, ουσιαστικά, στόχος του κ. Αντ. Σαμαρά είναι η αποτροπή ενός σεναρίου πρόωρων εκλογών, που παραμένει μεταξύ των επιλογών του κ. Τσίπρα και, προφανώς, για εθνικούς αλλά και κομματικούς λόγους δεν είναι το ιδεατό σενάριο για τη Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς, στη δήλωσή του, χαρακτήρισε «ανοησίες» τον… εκλογικό ιδεασμό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι οι κάλπες θα στήνονταν «υπό συνθήκες άγριες και ασύμφορες για τους Ελληνες και θα μας έφερναν σε χειρότερο ακόμη σημείο από εκείνο όπου βρισκόμαστε σήμερα». Για τη Νέα Δημοκρατία ενδεχόμενη εκλογική επιλογή του κ. Τσίπρα, με το ερώτημα της ρήξης με τους εταίρους, δεν θα ήταν παρά προσπάθεια παράδοσης της εξουσίας.

«Αλλωστε, τι θα ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, να πάρει εντολή από τον λαό για να μας πάει στη δραχμή; Εκτός πια και αν αυτός ήταν από την αρχή ο πραγματικός τους στόχος», ήταν το σχετικό σχόλιο του κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος σε συνδυασμό με την πόρτα συνεννόησης που ανοίγει προς την κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει πολιτικά ασύμφορη για τον πρωθυπουργό την επιλογή των εκλογών.

Το χθεσινό «σοκ» από την «πρόταση Γιουνκέρ» συνιστά για την ηγετική ομάδα της Συγγρού και δικαίωση της επιφυλακτικής τάσης που κρατά μέχρι σήμερα ο κ. Σαμαράς σχετικά με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας έναντι της όποιας συμφωνίας, σε πείσμα των θέσεων που διατύπωσαν αρκετοί «γαλάζιοι» για υπερψήφισή της.

Η κ. Μπακογιάννη

Χθες, πάντως, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη –εκ των στελεχών που είχαν ταχθεί εξαρχής υπέρ μιας συναινετικής προσέγγισης έναντι της συμφωνίας– ζήτησε, εκ νέου, σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών: «Eστω και την ύστατη στιγμή, οφείλουμε να αντιληφθούμε όλοι ότι τώρα είναι η ώρα της εθνικής συσπείρωσης και της εθνικής διαπραγμάτευσης… Το ζητούμενο είναι η σύγκληση όλων των πολιτικών δυνάμεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε η Ελλάδα να εμφανιστεί με μία δυνατή φωνή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή