Βενιζέλος: Θα μείνουμε περισσότερο στο Μνημόνιο

Βενιζέλος: Θα μείνουμε περισσότερο στο Μνημόνιο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρίτο μνημόνιο με σκληρότατους όρους και ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης με μόνο σκοπό την εκταμίευση των δόσεων που θα επιτρέψουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του θέρους, δίχως καμία πρόβλεψη για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, προέβλεψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Στη χθεσινή –και πιθανότατα τελευταία υπό αυτή την ιδιότητα– ομιλία του στη Βουλή κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επανέλαβε όλα όσα έλεγε και προεκλογικά χωρίς να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο κείμενο των 47 σελ. που κατάρτισε η κυβέρνηση και απευθυνόμενος στους βουλευτές, τους ζήτησε να το συγκρίνουν με το «καταραμένο mail Χαρδούβελη» και πρόσθεσε: «θα δείτε ότι είναι παιδική εκδρομή σε σύγκριση με τη νέα συμφωνία».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για καθυστέρηση η οποία, όπως είπε, κοστίζει ολοένα και περισσότερο στην οικονομία. «Για κάθε μήνα καθυστέρησης, η χώρα τιμωρείται με ένα χρόνο επιπλέον παραμονή στο μνημόνιο». Aναφέρθηκε εκτενώς στις κινήσεις που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη μετάβαση στο καθεστώς της προληπτικής γραμμής, σε αντιδιαστολή προς την επιδείνωση των μεγεθών τους τελευταίους 4 μήνες σε όλα τα επίπεδα. Πάνω σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση, είπε, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει επιβολή μέτρων (αύξηση ΦΠΑ, ενοποίηση Tαμείων, επαναφορά έκτακτης εισφοράς και σημαντική αύξησή της στα μεσαία στρώματα). Ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, σημείωσε ότι είναι λογικό να μειώνεται λόγω της οικονομικής κατάστασης. «Αυτό όμως», είπε, «σημαίνει πολλά χρόνια παραμονής στο μνημόνιο». Εν συνεχεία, χρησιμοποίησε ειρωνικό τόνο για τη γεωπολιτική ανάλυση της κυβέρνησης («οι καλοί Ρώσοι εναντίον της κακής Δύσης») και για την επιλογή ομαδοποίησης των δόσεων που χρωστά η Ελλάδα προς το ΔΝΤ. Eπισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, ωστόσο επιθυμεί να συμμετάσχει σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να διατηρήσει τη δεδηλωμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή