ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξάνεται ο φόβος των πολιτών για το ενδεχόμενο του Grexit

ayxanetai-o-fovos-ton-politon-gia-to-endechomeno-toy-grexit-2087128

Ελαφρά αλλά αισθητή άνοδο σημειώνει το ποσοστό όσων αισθάνονται φόβο από τη διεθνή συζήτηση περί Grexit και καταγράφεται στην ποσοτική έρευνα που πραγματοποίησε η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη κατά την περίοδο 3 έως 6 Ιουνίου, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 51,5%, μία μονάδα παραπάνω σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πριν από τρεις εβδομάδες. Σταθερό παραμένει το ποσοστό (28%) όσων θεωρούν ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα αλλάξει κάτι στη ζωή τους. Το 16% (από 13%) αισθάνεται ελπίδα από μια τέτοια εξέλιξη, ενώ όσοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα έχουν μειωθεί από το 8,5% στο 4,5% (πρόκειται για αυθόρμητη απάντηση).

Ελαφρά κάμψη εμφανίζουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, αν και το κόμμα διατηρεί το ευρύ προβάδισμά του από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 34,5% (από 36,5%) και η Ν.Δ. φθάνει το 16,5% (από 15,5%). Την τρίτη θέση μοιράζονται το «Ποτάμι» και η Χρυσή Αυγή με 5,5% έκαστο κόμμα (από 6%), ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 5% (από 4%). Στην έκτη θέση καταγράφεται το ΠΑΣΟΚ με 3,5% (από 3%) και τελευταίοι οι ΑΝΕΛ που παραμένουν σταθεροί στο 3%. «Αλλο κόμμα» επέλεξε το 7% των ερωτηθέντων (από 7,5%), ενώ υψηλότατο ποσοστό της τάξης του 19,5% των ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι (από 18,5%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα ευρήματα που αφορούν την ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς. Σε ερώτημα για την «καλύτερη εξέλιξη για την Κεντροδεξιά», υψηλότατο ποσοστό 55,5% ζητεί δημιουργία νέου κόμματος στη θέση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μόλις 20,5% ζητεί συσπείρωση γύρω από τη Νέα Δημοκρατία. Εχει σημασία ότι υπέρ της δημιουργίας νέου κόμματος τάσσεται το 38% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., ενώ το 48% εξ αυτών θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει συσπείρωση γύρω από το υπάρχον κόμμα.

Διάλυση σχηματισμών

Υπέρ νέου κόμματος στην Κεντροαριστερά τάσσεται το 39% των ερωτηθέντων, ενώ υψηλό ποσοστό της τάξης του 30% ζητεί διάλυση των σχηματισμών του χώρου και ενσωμάτωσή τους στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
/