Ν.Δ.: Παγιδευμένη στα ψέματα που έχει πει η κυβέρνηση

Ν.Δ.: Παγιδευμένη στα ψέματα που έχει πει η κυβέρνηση

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής τηρεί η Νέα Δημοκρατία, καθώς η διαδοχή αντικρουόμενων μηνυμάτων από το «μέτωπο» των Βρυξελλών δεν επέτρεπε την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Σαμαράς και το στενό, περί αυτόν, επιτελείο δεν μετέβαλαν, πάντως, άποψη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εξαιρετικά σύνθετο πολιτικό πρόβλημα, η αντιμετώπιση του οποίου ή θα την οδηγούσε στην de facto ακύρωση των όσων έλεγε προεκλογικώς ή θα οδηγούσε, κατά τη φράση του προέδρου της Ν.Δ., τη χώρα στα βράχια. Στο στρατόπεδο της Συγγρού δεν αποκλείουν μία συμφωνία, ωστόσο αφήνουν να διαφανεί ο κίνδυνος αυτή να προέλθει μέσα από μία περίοδο κοινωνικής και οικονομικής δοκιμασίας για τους πολίτες.

Ενόψει των εξελίξεων στη χθεσινή βραδινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, η Νέα Δημοκρατία απέφυγε να σχολιάσει τον πυρήνα της διαπραγμάτευσης, όχι όμως και τις ανακολουθίες της κυβέρνησης Τσίπρα. Επικαλούμενος τις δηλώσεις Βούτση περί συμφωνίας «πιο επώδυνης και από το e-mail Χαρδούβελη», τις αναφορές Μητρόπουλου ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραδεχθεί ότι πηγαίνει τη χώρα σε νέο Μνημόνιο, αλλά και την αντιπαράθεση Πανούση με συνιστώσες της Κουμουνδούρου, ο κ. Κ. Καραγκούνης σχολίασε ότι «άρχισαν, σιγά σιγά, να λένε την αλήθεια… Ομως παραμένουν παγιδευμένοι στα ψέματα που είπαν ώς τώρα. Και φέρνουν τη χώρα κοντά στο ατύχημα».

Δείγμα αποτυχίας

Η Συγγρού επιδιώκει να ακυρώσει το βασικό, μέχρι σήμερα, επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί επιτυχίας ως προς τη μείωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων. «Πρόκειται για αναγκαστική προσαρμογή στην ύφεση που προκάλεσε και στα ελλείμματα που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση», σχολιάζουν πηγές της Συγγρού, υπενθυμίζοντας τις διαδοχικές αλλαγές σχεδίων από την κυβέρνηση Τσίπρα, από το 1,5% σε λιγότερο από 1%. «Οσο έχανε χρόνο η κυβέρνηση Τσίπρα και συντηρούσε την αβεβαιότητα προκαλούσε εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, που καθιστούσε αδύνατο να επιτευχθεί στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ», εξηγούν οι «γαλάζιοι», σχολιάζοντας ότι για τους νέους χαμηλότερους στόχους απαιτούνται πρόσθετα φορολογικά μέτρα.

Φαρμακερές εντάσεις

Η «προσαρμογή» του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακές λογικές προκαλεί εκ των πραγμάτων προβλήματα προσαρμογής και για τη Ν.Δ. Ο προχθεσινός «εναγκαλισμός» της Συγγρού με τους φαρμακοποιούς προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος υπενθύμισε (Βήμα) ότι «ο κ. Λουράντος έλεγε προεκλογικά ότι θα μετατρέψει 11.000 φαρμακεία σε προεκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα είναι ο “θάνατος” της Ν.Δ.», ενώ αίσθηση προκάλεσε και η απουσία από τη συνάντηση του αρμόδιου τομεάρχη Υγείας Χρ. Κέλλα, τύποις διότι βρισκόταν εκτός Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή