Προς αναθεώρηση το Δουβλίνο 2

Προς αναθεώρηση το Δουβλίνο 2

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Eνα παράθυρο για την αναθεώρηση του Δουβλίνου 2» χαρακτήρισε ο επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη μετανάστευση, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ενός ισορροπημένου αλλά και υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται η δυνατότητα μετακίνησης των προσφύγων στην Ε.Ε.

Ο επίτροπος, μιλώντας σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απάντησε σε σχετική ερώτηση για το Δουβλίνο 2 και την πολιτική επιστροφής των προσφύγων στις χώρες εισόδου που αυτό προβλέπει, ότι θα γίνουν συζητήσεις για την αναθεώρησή του. «Προφανώς θα υπάρξουν αντιδράσεις και διαφωνίες, ήδη υπάρχουν, αλλά έχει γίνει ένα πρώτο βήμα», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά στην οικονομική και άλλη βοήθεια της Ε.Ε. προς τις χώρες που υποδέχονται κυρίως τα κύματα των προσφύγων -ήδη από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται ότι 100.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα νότια σύνορα της Ευρώπης και οι ροές θα συνεχιστούν, παραδέχτηκε- ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι η «Ευρώπη δεν είναι τράπεζα. Χρειάζεται οι χώρες να αναλάβουν πρώτα τις ευθύνες τους για να λάβουν βοήθεια».

Εδωσε όμως εύσημα στην παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όσον αφορά στον χειρισμό του μεταναστευτικού ζητήματος. «Πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα αυτό. Αυτή είναι η εκτίμηση της Επιτροπής», ανέφερε. Αμεσα, συμπλήρωσε, θα λειτουργήσει το σύστημα των ομάδων βοηθείας από την Ε.Ε. που θα τοποθετηθούν σε Hot Spots (σημεία από τα οποία εισέρχεται μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών).

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ομάδες έχουν ήδη εγκατασταθεί στη Σικελία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει η αντίστοιχη ομάδα για την Ελλάδα να τοποθετηθεί στη Λέσβο.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εστίασε και σε μια πτυχή της μετανάστευσης που παραγνωρίζεται, αλλά όπως φαίνεται, αποτελεί σημαντικό στοιχείο των σχεδιαζόμενων ευρωπαϊκών πολιτικών. «Σε ό,τι αφορά στη νόμιμη μετανάστευση, η Ευρώπη χρειάζεται το ανθρώπινο κεφάλαιο που θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η δημογραφικά γερασμένη ήπειρός μας χρειάζεται νέο αίμα, νέες ιδέες, περισσότερα χέρια, χρειαζόμαστε ταλέντο και την αισιοδοξία που θα επανεκκινήσει το ευρωπαϊκό όνειρο», τόνισε. «Η μετανάστευση είναι συνώνυμη με την εξέλιξη της ανθρωπότητας, δεν είναι από μόνη της μια απειλή και θα ήταν λάθος να υψώνουμε τείχη στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι φρούριο», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ζήτημα ευρωπαϊκό

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, από την πλευρά της, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ροές προσφύγων χωρίς τη βοήθεια της Ευρώπης. «Το μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ένα ζήτημα ευρωπαϊκό», σημείωσε για μια ακόμη φορά.

Μάλιστα, όσον αφορά στο θέμα των επιστροφών παράτυπων μεταναστών ζήτησε τη βοήθεια της Ε.Ε., τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαπραγματευθεί απευθείας με χώρες όπως το Πακιστάν, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα των επιστροφών.

Ο κ. Αβραμόπουλος βρέθηκε στην Αθήνα ως κεντρικός ομιλητής στη Διεθνή Ημερίδα Τύπου και ΜΜΕ με θέμα τη «Μεταναστευτική Πολιτική της Ε.Ε.: Προκλήσεις και Προοπτικές», η οποία διοργανώθηκε από τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στην ημερίδα εκτός από την αναπληρώτρια υπουργό, συμμετείχαν, επίσης, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνης, ευρωβουλευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή