Ερωτηματικά για πολυεθνική που μιλά για συνεργασία με την κ. Παναρίτη

Ερωτηματικά για πολυεθνική που μιλά για συνεργασία με την κ. Παναρίτη

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα προκαλεί email που έχει στην διάθεσή της η «Κ» από γνωστή πολυεθνική εταιρία η οποία, μεταξύ άλλων, συμβουλεύει hedge funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά ομολόγων και τα χρηματιστήρια, το οποίο ανακοινώνει έναρξη συνεργασίας με την κ. Έλενα Παναρίτη τη στιγμή που η οικονομολόγος συμβουλεύει ενεργά την διαπραγματευτική ομάδα της χώρας (η ίδια το χαρακτηρίζει τον εαυτό της άμισθη σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη).

Την ημέρα του Eurogroup

Μετά την ακύρωση του διορισμού της στο ΔΝΤ τον Μάιο οι περισσότεροι θεώρησαν πως η κ. Παναρίτη επρόκειτο να ιδιωτεύσει. Όμως την Πέμπτη, ημέρα του Eurogroup, εθεάθη στο Λουξεμβούργο στο πλευρό του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκου Θεοχαράκη. Η κ. Παναρίτη μάλιστα μπήκε στο κτίριο που διεξάγονταν οι εργασίες του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) λίγη ώρα πριν από την έναρξη του Eurogroup, ενώ αργότερα εμφανίστηκε και στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι για να διαπιστευτεί κανείς για είσοδο σε αυτά τα κτίρια θα πρέπει να είναι μέλος της ελληνικής αποστολής. Σε προσπάθεια επικοινωνίας μάλιστα με την «Κ» η κ. Παναρίτη απάντησε με γραπτό μήνυμα «είμαι Eurogroup δεν μπορω να μιλήσω».

«Ελληνική συνάντηση» με hedge funds

Όμως της εμφάνισης της κ. Παναρίτη στο Μεγάλο Δουκάτο είχε προηγηθεί ένα μήνυμα μίας από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρίες στον κόσμο με έδρα τη Νέα Υόρκη, της Gerson Lehrman Group, προς τους πελάτες της, με τον ευφάνταστο τίτλο «ελληνική συνάντηση». «Εχουμε επιστρατεύσει μία πολύ ενδιαφέρουσα νέα ειδικό από την Ελλάδα», γράφει το mail της εταιρίας που φαίνεται να είχε στόχο να συστήσει την κ. Παναρίτη στους πελάτες της GLG την ίδια εβδομάδα που η οικονομολόγος βρέθηκε στο Λουξεμβούργο. «Η Ελενα Παναρίτη διορίστηκε πριν από δύο εβδομάδες από τον Τσίπρα ως η εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ αλλά αναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα εργάζεται με την GLG», γράφει ο αποστολέας.

Η εταιρία ειδικών

Η GLG υποστηρίζει ότι είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ειδικών στον κόσμο, τους οποίους φέρνει σε επαφή με επιχειρηματίες ή hedge funds που θέλουν να ποντάρουν σε χώρες που δεν γνωρίζουν, ώστε –με το αζημίωτο– να τους εντοπίσουν πιθανές «ευκαιρίες» ή «παγίδες» στις χώρες αυτές. Πελάτες της είναι το 70% των σημαντικότερων εταιριών αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο, 15 από τις κορυφαίες τράπεζες του κόσμου, πάνω από 400 hedge funds και πάνω από δέκα εκ των σημαντικότερων παγκοσμίως εταιριών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Ακριβώς γι’ αυτό, οι σύμβουλοι που προσλαμβάνονται από την GLG έχουν συνήθως περάσει από κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις (αφού έχει μεσολαβήσει φυσικά ένα ικανό χρονικό διάστημα από την παραίτησή τους) και πληρώνονται με την ώρα (περίπου 300 ευρώ) για να συμμετέχουν σε τηλεφωνικές συνδιασκέψεις ή τετ α τετ συναντήσεις με επενδυτές.

Φυσικά το να συμβουλεύει μία – έστω και άτυπη – σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών επ’ αμοιβή χρηματιστές, επιχειρηματίες και παντός είδους «παράγοντες» κανονίζοντας «ελληνικές συναντήσεις» τη στιγμή που αντλεί εσωτερική πληροφόρηση από την διαπραγμάτευση θα ήταν εξαιρετικά ανορθόδοξο, ιδίως σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία.

«Δεν έχω δεχτεί τέτοια πρόταση»

Η «Κ» επικοινώνησε με την κ. Παναρίτη, η οποία αρνήθηκε εμφατικά οποιαδήποτε σχέση με την εταιρία GLG. «Έχω κληθεί σε πολλές ομιλίες και εκδηλώσεις αυτές τις μέρες. Εγώ όμως δεν έχω δηλώσει ότι θα συμμετάσχω σε καμία», έγραψε σε ηλεκτρονικό μήνυμά της προς την «Κ». Σε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο το πρωί μάλιστα, βγαίνοντας από μία σύσκεψη για την προετοιμασία της διαπραγμάτευσης της Δευτέρας, όπως εξήγησε η ίδια, προσέθεσε ότι «όσο προσφέρω την εργασία μου εδώ για την πατρίδα δεν έχω δεχτεί, ούτε δέχομαι καμιά επαγγελματική σχέση με τέτοιες εταιρίες αλλά πάντοτε όταν μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω θετικά για τη χώρα, το κάνω χωρίς αμοιβή».

Απορίες για την ανακοίνωση

Όμως απορία προκαλεί ότι η διεθνής εταιρία χρησιμοποιεί το όνομα της κ. Παναρίτη στο μήνυμά της και μάλιστα δίνει συγκεκριμένες λεπτομέρειες: ο διαχειριστής της λίστας της GLG κλείνει το mail του για την κ. Παναρίτη, εξηγώντας ότι την προσεχή Τετάρτη η οικονομολόγος θα βρίσκεται στο Λονδίνο, αλλά και απευθύνοντας στους πελάτες ένα ερώτημα: «Θα θέλατε να τη συναντήσετε»; Από την πλευρά της η κ. Παναρίτη αρνήθηκε ότι θα βρίσκεται στο Λονδίνο την Τετάρτη ενώ τα ερωτηματικά στρέφονται στην πολυεθνική εταιρία.

Για να καταφέρει κανείς να ενταχθεί στη λίστα των ειδικών της GLG και να κάνει επ’ αμοιβή συναντήσεις με πελάτες της όπως hedge funds και τράπεζες θα πρέπει να έχει υπογράψει τους όρους μιας τέτοιας συνεργασίας, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρουν ρητά ότι «οι περισσότεροι αξιωματούχοι κυβερνήσεων είναι ακατάλληλοι να συμμετέχουν στην GLG», ενώ αν κάποιος από αυτούς ενεργεί ακόμη και άτυπα με κρατική ιδιότητα «θα πρέπει αμέσως να ειδοποιήσει την GLG», καθώς η πολυεθνική εταιρία μπορεί να βρεθεί σε σύγκρουση συμφερόντων, ακόμη και να καταστεί νομικά υπόλογη βάσει των κανόνων συμμόρφωσης (compliance) που διέπουν την λειτουργία της.

Η «Κ» επικοινώνησε με το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της GLG στη Νέα Υόρκη, το οποίο δεν θέλησε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει ενδεχόμενη συνεργασία με την κ. Παναρίτη, αλλά ούτε και να σχολιάσει το μήνυμα, με το οποίο πρότεινε σε πελάτες της συνάντηση με την σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή