ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετική υποδοχή της ελληνικής αντιπρότασης

Θετική υποδοχή της ελληνικής αντιπρότασης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των Βρυξελλών στην ελληνική αντιπρόταση, η οποία παραδόθηκε στους θεσμούς τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σελμάγερ, επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, μετά από μια πρώτη ανάγνωση είναι "αρκετή για να συνεχίσει την συζήτηση". Σήμερα το πρωί αναμένεται να γίνει περαιτέρω αξιολόγηση της από τους θεσμούς και να παρουσιαστεί στην συνέχεια στο Eurogroup, κατά το οποίο θα συζητηθεί η χρηματοδότηση της χώρας. Ισως υπάρξει και κάποια δήλωση σχετικά για την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο "η συζήτηση δεν θα είναι εύκολη".

Το Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα στις 13.30 ώρα Ελλάδας και στις 20.00 η Σύνοδος Κορυφής. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο στόχος είναι να έχει γίνει κάποιο είδους συμφωνίας πριν από την Σύνοδο Κορυφής κατά την διάρκεια του  Εurogroup ώστε κατά την Σύνοδο να μπορέσει να συζητηθεί η πιθανότητα παροχής τρίτου προγράμματος και κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να συνοδευτεί με κάποια δήλωση για ελάφρυνση του χρέους. Πριν από το προγραμματισμένο Eurogroup  ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.