Τη λίστα μέτρων περιμένει ο κ. Σαμαράς

Τη λίστα μέτρων περιμένει ο κ. Σαμαράς

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης μεταξύ Αθήνας και εταίρων τηρεί η Νέα Δημοκρατία, στελέχη της οποίας θεωρούν ότι πλέον είναι πιο πιθανή μία συμφωνία, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχουν αρθεί πλήρως οι προϋποθέσεις ατυχήματος και, κυρίως, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι η όποια συμφωνία δεν θα είναι «βαριά» για την οικονομία και την κοινωνία.

Ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενόψει και των διά ζώσης επαφών που θα έχει ο ίδιος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, ενώ μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις του και το άρθρο του στην «Καθημερινή» επιμένει στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής ώστε το βάρος μιας συμφωνίας να πέσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι στους φόρους. Ο κ. Σαμαράς που απηύθυνε, μέσω της «Κ», προσκλητήριο συνεννόησης όχι μόνον στην κυβέρνηση αλλά, μάλλον, στις υπόλοιπες φιλευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις εκτιμά ότι μία συμφωνία δεν αποκλείει, τουναντίον, τις πολιτικές εξελίξεις.

Στη Νέα Δημοκρατία αναμένουν σαφή εικόνα για το πλαίσιο συμφωνίας με την Ευρωζώνη, εφόσον αυτή φυσικά υπάρξει. Συγκεκριμένα, αναμένουν να πληροφορηθούν την πλήρη λίστα των μέτρων που προτείνονται, τη διάρκεια παράτασης του τρέχοντος προγράμματος (σ.σ. που μοιάζει το πιο πιθανό σενάριο) και, κυρίως, εάν τα ποσά που θα εκταμιευθούν προς την Ελλάδα θα επαρκούν για τη χρηματοδότηση της οικονομίας ή απλώς θα παρατείνουν την ασφυξία. Αλλωστε, όπως πλειστάκις έχει επισημάνει η Συγγρού, πέραν των δόσεων προς ΔΝΤ και ΕΚΤ και της αδυναμίας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, υπάρχει ένα σημαντικό ποσό που θα πρέπει να αποδεσμευθεί και αφορά στη δέσμευση των διαθεσίμων ΟΤΑ και οργανισμών του Δημοσίου, αλλά και στην κάλυψη της «εσωτερικής στάσης πληρωμών» στην οποία έχει προβεί εδώ και μήνες η κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς αυξάνει την πίεση προς τα κόμματα του «ευρωπαϊκού τόξου» με στόχο τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού μετώπου, ενώ παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά, με τελευταία την ανακοίνωση νέου κόμματος εκ μέρους του κ. Αλ. Παπαδόπουλου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ανοικτούς διαύλους με στελέχη που βρίσκονται εκτός «γαλάζιων τειχών», είτε αυτά προέρχονται από την Κεντροαριστερά είτε ήταν, κατά το παρελθόν, στη Νέα Δημοκρατία. Μεταξύ αυτών ο κ. Θεόδ. Ρουσόπουλος, που μετά τη στενή συνεργασία με τον Κ. Καραμανλή ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή στη Συγγρού. Ο κ. Ρουσόπουλος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Σαμαρά προκειμένου να οριστικοποιηθεί, άμεσα, ο τρόπος επανενεργοποίησής του στα «γαλάζια» δρώμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή