Καμμένος: «Κόκκινη γραμμή» το χρέος

Καμμένος: «Κόκκινη γραμμή» το χρέος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα του χρέους και της ύπαρξης ρητής δέσμευσης για τη διευθέτησή του αναδεικνύει, πλέον, ως μείζονα προϋπόθεση για την αποδοχή της συμφωνίας εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο πρόεδρος τους Πάνος Καμμένος. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος συνεδρίασε χθες, εν μέσω κλίματος έντονου προβληματισμού στον απόηχο της «βαριάς» συμφωνίας που διαμορφώνεται στις διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές. Αμέσως μετά, ο κ. Καμμένος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις, αλλά και η κατάσταση στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.

Κορυφαία στελέχη της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα δύσκολα μέτρα που καλούνται να στηρίξουν, ωστόσο, παρά τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν, οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι η εμπιστοσύνη στους χειρισμούς Καμμένου παραμένει.

Το συγκυβερνών κόμμα ανέβασε τα προηγούμενα 24ωρα τους τόνους για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και ο κ. Καμμένος είχε δηλώσει ότι η κατάργηση της έκπτωσης δεν ήταν προς συζήτηση στις Βρυξέλλες και τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα οδηγούσε σε άρση της εμπιστοσύνης του κόμματος προς την κυβέρνηση.

«Παράθυρο ευκαιρίας»

Χθες, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν, ωστόσο η αναφορά του ότι «οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να συνδέεται με το θέμα του χρέους» ερμηνεύθηκε ως «παράθυρο ευκαιρίας» για την ομαλή συνέχιση της δικομματικής κυβέρνησης. Κατά πληροφορίες, πάντως, στο εσωτερικό της Κ.Ο. ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι η θέση των ΑΝΕΛ για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου παραμένει και δεν αποκλείεται να υπάρξει αποστασιοποίηση του κόμματος σε αυτό το σημείο, ακόμη και μέσω πολιτικής δήλωσης εάν η συμφωνία έρθει «σε ένα νόμο και ένα άρθρο στη Βουλή». Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, πάντως, επιχείρησε να αντιπαρέλθει τα σχετικά ερωτήματα, μετά τη συνεδρίαση, σημειώνοντας ότι το κόμμα θα τοποθετηθεί επί του τελικού κειμένου της συμφωνίας.

Από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων αναμένεται, εφ’ εξής, να επιχειρηθεί να τονιστεί ότι η νέα συμφωνία δεν συνιστά νέο Μνημόνιο, αλλά και ότι έχει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς το βάρος πέφτει στους «έχοντες και κατέχοντες», επιχείρημα πάντως αμφισβητήσιμο, δεδομένης της επιβάρυνσης της έμμεσης, μέσω ΦΠΑ, φορολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή