Εκτακτη συνάντηση Γιουνκέρ, Τσίπρα, Ντράγκι, Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες

Εκτακτη συνάντηση Γιουνκέρ, Τσίπρα, Ντράγκι, Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.  Εμπλοκή παρατηρείται στις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, που ακολούθησαν τις πρώτες θετικές αντιδράσεις στην ελληνική πρόταση, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να μεταβαίνει σήμερα εκτάκτως εκ νέου στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους κ. Γιουνκέρ, Ντράγκι, Λαγκάρντ και πιθανώς με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, η πρόσκληση των θεσμών προς τον κ. Τσίπρα έγινε επειδή δεν επιθυμούν να διαπραγματευθούν με τον κ. Βαρουφάκη. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, χθες στο Brussels Group η ελληνική πλευρά παρουσίασε τη νομοτεχνική επεξεργασία των μέτρων που πρότεινε. Ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφραζε στην «Κ» τις αμφιβολίες του, καθώς ο χρόνος είναι πραγματικά ελάχιστος και οι προτάσεις της Αθήνας εμφανίζουν αδυναμίες. Ο ίδιος τόνισε ότι πολλές από τις «κόκκινες γραμμές» των θεσμών παραβιάζονται από την ελληνική πρόταση και υπογράμμισε ότι οι βασικές διαφορές βρίσκονται στον ΦΠΑ, στο ασφαλιστικό, καθώς και στο μείγμα των μέτρων.

Οι θεσμοί εκτιμούν ότι η πρόταση βασίζεται σε εισπρακτικά μέτρα, που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση απ’ ό,τι οι περικοπές δαπανών. Ετσι, το δημοσιονομικό κενό είναι μεγαλύτερο και κατά συνέπεια απαιτούνται κι άλλα μέτρα. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, διαφωνίες υπάρχουν και μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν, με το πρώτο να κατηγορεί τη δεύτερη ότι είναι πολύ επιεικής με την Αθήνα και αποδέχθηκε ως βάση συζήτησης την ελληνική πρόταση, που απέχει από αυτήν στην οποία είχαν συμφωνήσει οι θεσμοί και επιδόθηκε στον κ. Τσίπρα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την άλλη επικρίνουν το ΔΝΤ ότι δείχνει να μην ενδιαφέρεται για μια συμφωνία. Το Ταμείο επιμένει σε περικοπές ασφαλιστικών δαπανών, καθώς και σε αλλαγές στον ΦΠΑ, που θα αποδίδουν 1% του ΑΕΠ ετησίως και όχι 0,74% που προβλέπει η ελληνική πρόταση. Ουσιαστικά «δείχνει» την υπαγωγή της εστίασης στο 23%.

Δεύτερη εκκρεμότητα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει ένα συγκεκριμένο κατάλογο με τις προαπαιτούμενες δράσεις, που αναφέρονται στην πρόταση, όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup και επανέλαβε χθες και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς.

Από χθες οι ρυθμοί εργασίας ήταν πολύ εντατικοί ώστε να καλυφθούν οι αποστάσεις που χωρίζουν τις δύο πλευρές σε μία σειρά θεμάτων, αλλά η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των θεσμών (staff level agreement) έως το Eurogroup που συνέρχεται στις 20.00 ώρα Ελλάδος εκτιμάται ότι δεν είναι ρεαλιστική. Στόχος είναι να υπάρξει staff level agreement έως αύριο, Πέμπτη, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής και να ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες σε μία σειρά από ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Το πιο πιθανό σενάριο είναι τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια να κληθούν να ψηφίσουν ταυτόχρονα την εκταμίευση δόσης και μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Επιπλέον, θεωρείται πολύ πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα ένα τρίτο πρόγραμμα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τους επόμενους μήνες και η επέκταση θα χρειαστεί για το χρονικό διάστημα που θα διαδραματίζεται αυτή η διαπραγμάτευση για το νέο πακέτο χρηματοδότησης.

Κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί δήλωσαν χθες ότι μια συμφωνία είναι μεν εφικτή αυτή την εβδομάδα, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά. Χαρακτηριστικός ήταν ο καγκελάριος της Αυστρίας Β. Φάιμαν, που είπε ότι «δεν πετύχαμε τέτοια λύση που να μου δίνει τη δυνατότητα να πω ότι είναι πλέον μόνον τυπικό θέμα η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη». Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μ. Σαπέν δήλωσε ότι έχουμε απτά στοιχεία πάνω στα οποία μπορούμε να εργαστούμε για την επίτευξη συμφωνίας. «Τώρα πρέπει να τα επαληθεύσουμε», ενώ ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί τόνισε πως παρότι είναι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα, «πρέπει ακόμα να γίνει δουλειά στο θέμα του ΦΠΑ και στο ασφαλιστικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT