Κατάργηση ΕΚΑΣ και εξάλειψη πρόωρων συντάξεων έως το 2022 ζητεί το ΔΝΤ

Κατάργηση ΕΚΑΣ και εξάλειψη πρόωρων συντάξεων έως το 2022 ζητεί το ΔΝΤ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολική επαναφορά στη σκληρή γραμμή των δανειστών για το ασφαλιστικό έκρυβε η πρόταση του ΔΝΤ, καθώς απορρίπτοντας τις αυξήσεις των εισφορών σε εργοδότες και εργαζομένους, ήτοι 350 εκατ. ευρώ για το 2015 και 800 εκατ. ευρώ για το 2016, ζητεί κατάργηση του ΕΚΑΣ, εξάλειψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έως το 2022 και μάλιστα χωρίς καμία αναφορά στα θεμελιωμένα δικαιώματα, καθώς και αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ για όλους τους συνταξιούχους.

Το Ταμείο επιμένει στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του 2010 και 2012 με πλήρη εφαρμογή του Ν. 3863 που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (βασική και αναλογική) καθώς και πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά και τα εφάπαξ ή ισοδύναμα για την αναστολή της, χωρίς όμως κρατική χρηματοδότηση. Για τον λόγο αυτό, ρίχνει τον πήχυ των προσδοκιών αναφορικά με την εξοικονόμηση δαπανών το 2015 στο 0,25% με 0,5% του ΑΕΠ. Για το 2016 διατηρεί την πρόβλεψη που υπήρχε και στην ενιαία πρόταση των θεσμών, για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι όλα τα επικουρικά ταμεία πρέπει να ενταχθούν στο υπερ-επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ, θέση που περιλαμβάνεται και στο ελληνικό κείμενο, όμως επιμένει η χρηματοδότησή τους να μην επιβαρύνει το Δημόσιο.

Σκληρή γραμμή ακολουθεί και στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ζητεί από την 1/7/2015 και έως το 2022 την πλήρη εξάλειψή τους. Στο κείμενο του Ταμείου δεν γίνεται καμία αναφορά στα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Προβλέπει εξαιρέσεις μόνο για τους εργαζομένους στα βαρέα και τις μητέρες με ανάπηρα τέκνα. Οσο για όλους τους υπόλοιπους, συμφωνεί με την ελληνική πρόταση για αύξηση του πέναλτι κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, άνω του 6% που ήδη ισχύει. Το ΔΝΤ ζητεί την κατάργηση του ΕΚΑΣ έως τον Δεκέμβριο 2017, χωρίς καμία αναφορά σε υποκατάστασή του. Οσο για την έμμεση μείωση των συντάξεων, συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης και επαυξάνει. Ζητεί αύξηση στις εισφορές των ήδη συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 4% στο 6% (η Ελλάδα πρότεινε 5%). Η εισφορά θα επιβάλλεται τόσο επί της κύριας όσο και επί της επικουρικής σύνταξης. Παράλληλα, το ΔΝΤ ζητεί τη σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με το ΙΚΑ, από την 1/7/2015 και όχι με νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προτείνει η Ελλάδα και κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων μέχρι 31/10/2015.

Παράλληλα, το Ταμείο τονίζει την ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές των συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Επιμένει στη μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών και παροχών, στον υπολογισμό εισφορών στον ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα, σε ενοποιήσεις Ταμείων και αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ ή ένταξή του σε άλλο ταμείο, προτάσεις που υπάρχουν και στο ελληνικό κείμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή