Τελευταία ευκαιρία η αυριανή σύνοδος του Eurogroup

Τελευταία ευκαιρία η αυριανή σύνοδος του Eurogroup

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Εurogroup τελευταίας ευκαιρίας θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι, μετά τον άκαρπο κύκλο των έντονων διαβουλεύσεων των τελευταίων ημερών ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Ομως σε περίπτωση μη συμφωνίας, το Eurogroup θα συγκληθεί και πάλι, αλλά αυτή τη φορά για να εξετάσει το plan b, δηλαδή όλα τα δεδομένα που αφορούν τη θωράκιση της Ευρωζώνης από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που τελείωσε για άλλη μία φορά χωρίς συμφωνία.

Ενώ τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα ήταν γεμάτα πυρετώδεις συναντήσεις, καμία δεν κατέστη δυνατόν να φτάσει σε κάποιο αποτέλεσμα. Ετσι, ενώ στη σύνοδο της Τετάρτης είχε αποφασιστεί να δοθεί ένα τελεσίγραφο για χθες το μεσημέρι ώστε να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία πριν από την έναρξη του χθεσινού Eurogroup, τελικά έπειτα από μια σειρά συναντήσεων, τόσο στο ανώτερο επίπεδο των θεσμών με τον

Ελληνα πρωθυπουργό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, οι δύο πλευρές δεν έφτασαν σε κάποια συμφωνία.

Λίγο πριν από την έναρξη του Eurogroup, βρίσκονταν και οι δύο προτάσεις στο τραπέζι και όχι μία κοινή. «Τουλάχιστον όμως, έχουμε δύο χαρτιά», είπε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ Αλεξ Στουμπ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια μιας σειράς ομολόγων του, που ενώ έχουν συμμετάσχει σε τόσα Eurogroup τις τελευταίες εβδομάδες με θέμα την Ελλάδα, δεν είχαν ακόμα κάποια πρόταση στα χέρια τους για να την αξιολογήσουν.

Ενώ ο Γ. Βαρουφάκης σε δήλωσή του μετά τη λήξη της συνεδρίασης μίλησε για «μεγάλη συζήτηση» και για «σύγκριση των δύο κείμενων», Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε λεπτομέρειες και να πάρουν αποφάσεις σε θέματα τεχνικά, όπως ο ΦΠΑ ή το συνταξιοδοτικό.

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι ότι μια σειρά από υπουργούς Οικονομικών, ανάμεσά τους και ο κ. Β. Σόιμπλε, εξέφρασαν την άποψη ότι η πρόταση των θεσμών είναι «ιδιαίτερα επιεικής», ότι οι θεσμοί έχουν υποχωρήσει ιδιαίτερα και δεν είναι καθόλου βέβαιο αν αυτά που έχουν προτείνει θα γίνουν δεκτά από διάφορα κράτη-μέλη. Eυρωπαίος αξιωματούχος περιγράφει στην «Κ» ότι η συζήτηση ήταν πολύ σύντομη και βασικά περισσότερη ώρα γίνονταν διαλείμματα, με τους υπουργούς να έχουν σχηματίσει πηγαδάκια στην αίθουσα και η συζήτηση να εξελίσσεται μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο με γνώση των συζητήσεων του Εurοgroup, o κ. Γ. Ντάισελμπλουμ πρότεινε στους θεσμούς να εξετάσουν για άλλη μία φορά τις ελληνικές προτάσεις με προοπτική να βρουν μέτρα που μπορούν να συμπεριλάβουν και που θα κάνουν την πρόταση των θεσμών πιο αξιόπιστη και αποδεκτή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT