Ανοιχτός πόλεμος μεταξύ της Ν.Δ. και του «Ποταμιού»

Ανοιχτός πόλεμος μεταξύ της Ν.Δ. και του «Ποταμιού»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένταση που κυριαρχεί, εν γένει, στο πολιτικό σκηνικό δεν θα μπορούσε, προφανώς, να αφήσει ανεπηρέαστα και τα κόμματα του «ευρωπαϊκού μετώπου». Αλλωστε, το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, ανάλογα με την κατάληξη των δραματικών διαβουλεύσεων Αθήνας και «θεσμών», αναδεικνύει τις διαφορετικές επιδιώξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς επεδίωξε, αρχής γενομένης με το άρθρο του στην «Κ» την προηγούμενη Κυριακή, να συγκροτήσει ένα ευρύ «φιλοευρωπαϊκό μέτωπο» με τη Ν.Δ. και τον ίδιο ως κυρίαρχους πόλους. Σε αυτό το σενάριο, ωστόσο, είναι εμφανής η προσπάθεια αποστασιοποίησης του «Ποταμιού» (σ.σ. κάτι που διεφάνη και από την άρνηση επίσημης στήριξης των εκδηλώσεων «Μένουμε Ευρώπη»), με τον κ. Στ. Θεοδωράκη να επιδιώκει να καταστεί ο ίδιος το σημείο αναφοράς των μετριοπαθών ψηφοφόρων. Η υπόγεια ένταση αποκαλύφθηκε τα προηγούμενα 24ωρα με αφορμή την πρόταση του κ. Σαμαρά για τη συγκρότηση κυβέρνησης μεταβατικού χαρακτήρα, υπό άλλο πρωθυπουργό, στην περίπτωση που η κυβέρνηση Τσίπρα απολέσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή. Την πρόταση Σαμαρά σχολίασε ως «εκδικητικού πνεύματος» ο κ. Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι «ο Αλ. Τσίπρας έχει μία νωπή εντολή από τον ελληνικό λαό και το θέμα είναι να αποφασίσει ο ίδιος τώρα πια ότι ήρθε ο καιρός να πολιτευθεί με ρεαλιστικό τρόπο προς όφελος των πολλών και όχι προς όφελος του κόμματός του».

Χθες, με σκληρό τρόπο απάντησε και η Ν.Δ., επιδιώκοντας παράλληλα να περικλείσει στο «γαλάζιο» στρατόπεδο την κριτική στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Θεοδωράκης προφανώς δεν κατάλαβε την πρόταση για τη μεγάλη συνεννόηση που καταθέσαμε. Ισως είναι απασχολημένος για το πώς θα μπει ο ίδιος στην κυβέρνηση Τσίπρα», σχολίασε ο κ. Κ. Καραγκούνης (ΑΠΕ).

Η συνέχεια δόθηκε από το «Ποτάμι». «Μακάρι να συνειδητοποιούσε, έστω και τώρα, η Ν.Δ. τις διαχρονικές ευθύνες τηςγια το πού έχει οδηγηθεί η χώρα στην πιο κρίσιμη μεταπολιτευτική στιγμή της. Μία από αυτές ήταν ότι η Ν.Δ. θυμόταν τη συναίνεση μόνον όταν η ίδια βρισκόταν σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο», σημειώνεται από το Γραφείο Τύπου του κόμματος, ενώ η κατάληξη εμπεριέχει ένα έμμεσο, αλλά αιχμηρό μήνυμα για τον κ. Σαμαρά: «Το μόνο που απασχολεί τον επικεφαλής του “Ποταμιού” τώρα είναι η σωτηρία της χώρας και ουδόλως τον ενδιαφέρει η προσωπική του δικαίωση».

Η διελκυστίνδα, όπως άλλωστε και οι υπόγειες ζυμώσεις στον χώρο της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν, εν πολλοίς, απρόβλεπτες. Στο επιτελείο της Ν.Δ. εκτιμούν ότι το σενάριο της συμφωνίας εξακολουθεί να είναι το πλέον πιθανό («η ελληνική πρόταση έχει μικρές διαφορές από το κείμενο των δανειστών», σχολίασε ο Δ. Σταμάτης στο «Βήμα»), ωστόσο εκτιμούν ότι αυτή θα δοκιμάσει την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή