Βαρύ το κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Βαρύ το κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από αλλεπάλληλες μεταπτώσεις στην πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση του τραπεζικού σοκ, την πορεία προς το δημοψήφισμα και κυρίως τη διαχείριση της κατάστασης την επομένη του δημοψηφίσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να κάνει μια «δειλή» εκλογική εκστρατεία λίγων ωρών και μάλιστα κάτω από αυστηρές προδιαγραφές.

Οι συζητήσεις περί αναβολής του δημοψηφίσματος, οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, η σύγχυση στόχων που επικρατούσε στον κομματικό μηχανισμό και κυρίως στην κυβέρνηση, απονεύρωσαν τον πολιτικό, οργανωτικό και επικοινωνιακό μηχανισμό του κόμματος, με συνέπεια να καταστεί δυσκίνητος. Το βάρος των επιχειρημάτων υπέρ του ΟΧΙ ανέλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός μέσω συνεντεύξεων και διαγγελμάτων, ενώ χθες και σήμερα θα γίνονταν ομιλίες στην Αττική και την περιφέρεια. Το οργανωτικό τμήμα εργάστηκε με εθελοντές, όπως και το επικοινωνιακό, υπό την εκπρόσωπο του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, προκειμένου να ανταποκριθεί στοιχειωδώς ο ΣΥΡΙΖΑ στις ανάγκες του δημοψηφίσματος. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη η απόφαση να μην πάρουν μέρος στην καμπάνια υπουργοί που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως ανέφεραν κομματικές πηγές, ακόμη και σε στιγμές νηνεμίας προκαλούν σύγχυση με τις θέσεις τους, πόσω μάλλον αυτήν την κρίσιμη περίοδο που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καθαρό πολιτικό μήνυμα.

Σύμφωνα με έγκυρη κομματική πηγή, κεντρική πολιτική οδηγία που δόθηκε σε όλα τα στελέχη, υπουργούς και βουλευτές ήταν ότι σε ανοιχτές ομιλίες τους ή σε συνεντεύξεις τους θα αποφεύγουν προστριβές με τους πολιτικούς τους αντιπάλους και θα υπογραμμίζουν την ανάγκη εθνικής ενότητας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η ουσιαστική, όμως, πολιτική δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ παρέλυσε κυριολεκτικά. Με την προσοχή στραμμένη στο Μέγαρο Μαξίμου και αφιερώνοντας πολύ χρόνο στην αποκρυπτογράφηση των δηλώσεων, είτε του πρωθυπουργού, είτε των υπουργών, είτε των ξένων αξιωματούχων, για την επομένη του δημοψηφίσματος και τον ρόλο του πρωθυπουργού, δεκάδες κορυφαία κομματικά στελέχη καθηλώθηκαν σε αδράνεια. Κανένα κομματικό όργανο δεν συνεδρίασε αυτές τις κρίσιμες ημέρες, δηλαδή ούτε η Κεντρική Επιτροπή, ούτε η Πολιτική Γραμματεία, κανείς δεν είχε και τη διάθεση να εντρυφήσει σε διαδικασίες που κυρίως το τελευταίο διάστημα αποδείχθηκαν άκαρπες, καθώς τα κομματικά όργανα ελάχιστα ή καθόλου συνεισέφεραν στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και σε κορυφαία στελέχη επικρατεί αναβρασμός και είναι πλήθος τα σενάρια της επόμενης ημέρας. Οι ψίθυροι για παραίτηση του πρωθυπουργού αν επικρατήσει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, οι πληροφορίες για κρίση στις σχέσεις του κ. Τσίπρα με υπουργούς, η δήλωση του ιδίου του πρωθυπουργού ότι «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», προκάλεσαν έντονες συζητήσεις. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν έντονο προβληματισμό για την επομένη του δημοψηφίσματος, κυρίως για την κατάσταση στη χώρα, αλλά και για τα σενάρια ανατροπών και νέων κυβερνητικών σχημάτων, ζητήματα που θα προκαλέσουν θυελλώδεις συζητήσεις από τη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή