Νέα πρόταση αναμένουν οι Βρυξέλλες

Νέα πρόταση αναμένουν οι Βρυξέλλες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με την τελευταία πρόταση από την Αθήνα για νέο πρόγραμμα να έχει πλέον απορριφθεί, στις Βρυξέλλες αναμένουν μία νέα πρόταση από τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αυτό που μια σειρά αξιωματούχοι διεμήνυαν χθες είναι ότι η πρόταση που θα μπορούσε να γίνει δεκτή θα είναι «πιο σκληρή» από αυτή που υπήρχε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν αποχωρήσει η ελληνική πλευρά και κηρύξει δημοψήφισμα. Ετσι, το σημερινό Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και θα εξετάσει το νέο αίτημα της ελληνικής πλευράς για νέο πρόγραμμα, ξεκινώντας όλη τη διαδικασία από την αρχή. Η συζήτηση αυτή, όμως, θα γίνει υπό το βάρος μιας πολύ χειρότερης οικονομικής κατάστασης από αυτή στην οποία βρισκόταν, μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, η χώρα και με μία πολύ σαφή προθεσμία, τις 20 Ιουλίου, οπότε λήγει το ομόλογο της ΕΚΤ. Συγχρόνως, το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ο αρκετά αυστηρός και αρνητικός τόνος με τον οποίο απευθύνθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις, τονίζοντας ότι «το ΟΧΙ διευρύνει το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών». Ο ίδιος επανέλαβε αρκετές φορές ότι η αρνητική ψήφος που έβγαλε η κάλπη θα επιδεινώσει δραματικά τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης και θα κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα.

Ετσι, για να ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, πρέπει πρώτα να πάρει το πράσινο φως από το σημερινό Eurogroup και κατόπιν από μια σειρά κοινοβουλίων. Επομένως, είναι δύσκολο να περιμένει κάποιος έναρξη των διαπραγματεύσεων τα επόμενα 24ωρα, πόσω μάλλον συμφωνία. Ο κ. Ντομπρόβσκις συνέκρινε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πριν από οκτώ μήνες με την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, «όταν η Ελλάδα φαινόταν να βγαίνει από το Μνημόνιο», ενώ υπενθύμισε ότι η Ευρώπη έχει στηρίξει σε όλη την κρίση την Ελλάδα με 184 δισ. ευρώ από το 2010.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σχολίασε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι το ΟΧΙ δεν μας φέρνει κοντά σε λύση και ότι κάνει τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με του δανειστές πιο δύσκολες. Ωστόσο, τόνισε ότι στόχος είναι «να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης». Για τον αυστηρό υπουργό οικονομικών της Αυστρίας κ. Σέλινγκ, η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια, και οι εταίροι έχουν απλώσει το χέρι για να την βοηθήσουν, πρόσθεσε, όμως, ότι «είναι σαφές πως δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα χωρίς προϋποθέσεις».

Διαφοροποιημένος υπήρξε μόνον ο Γάλλος υπουργός Μ. Σαπέν: «Η βάση για διάλογο είναι ήδη στο τραπέζι. Είναι υπερβολικό το βάρος του ελληνικού χρέους και δεν επιτρέπει την ανάκαμψη», δήλωσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή