Φ. Γεννηματά: Δεν θα πούμε «ναι» στη ρήξη

Φ. Γεννηματά: Δεν θα πούμε «ναι» στη ρήξη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση του ελληνικού πολιτικού συστήματος να μη στηρίξει επιλογές ρήξης με την Ευρώπη, αλλά και την ανάγκη να διαψευσθούν στην πράξη τα σενάρια Grexit, ανέδειξε χθες κατά την ομιλία που απηύθυνε η κ. Φώφη Γεννηματά ενώπιον των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες, όπου, μεταξύ άλλων, είχε επαφές με τους κ. Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Βέρνερ Φάιμαν. Πηγές της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ότι οι σοσιαλιστές ηγέτες τάχθηκαν υπέρ μιας συμφωνίας που θα πρέπει να διακρίνεται από τρία βασικά χαρακτηριστικά: την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις και τη διευθέτηση του χρέους.

Στην ομιλία που παρέθεσε, η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που συγκάλεσε ο κ. Αλ. Τσίπρας «λίγες ώρες μετά το παραπλανητικό δημοψήφισμα» ήταν μια προσπάθεια του πρωθυπουργού «να ξεφύγει από το αδιέξοδο που ο ίδιος δημιούργησε». Επισήμανε, ωστόσο, ότι ο κ. Τσίπρας έλαβε τόσο από τον λαό όσο και από το συμβούλιο των αρχηγών εντολή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να κομίσει στην Ελλάδα «μια λυτρωτική λύση». Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε εκτενώς και στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει, κατά το ΠΑΣΟΚ, μια ολοκληρωμένη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων. Η συμφωνία, επισήμανε, θα πρέπει να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, να περιλαμβάνει πακέτο μεταρρυθμίσεων, «συγκεκριμένη χρηματοδότηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης» και «αναδιάρθρωση, απομείωση στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους».

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στις δυσκολίες των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι, όπως είπε, «δεν μπορεί να πληρώνουν άλλο για τα λάθη που έγιναν στη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης με ευθύνη όλων των πλευρών». Ζήτησε, μάλιστα, να ληφθεί άμεση πρόνοια για τις υποχρεώσεις της χώρας που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αναφερόμενη σαφώς στις χρηματοδοτικές ανάγκες που υπάρχουν, αλλά και στην εξάντληση των αποθεμάτων ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Η κ. Γεννηματά ζήτησε να μην επιτραπεί η επικράτηση των ακραίων που ζητούν Grexit και εκτίμησε ότι οι σοσιαλιστές μπορεί «να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας στις συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή