Φ. Γεννηματά: Εξουσιοδότηση μόνο για το ευρώ

Φ. Γεννηματά: Εξουσιοδότηση μόνο για το ευρώ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ενταχθεί στο κείμενο της εξουσιοδότησης του πρωθυπουργού η διπλή εντολή για διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής της χώρας στο ευρώ και αποφυγή ρήξης με τους Ευρωπαίους εταίρους, αποφάσισε χθες ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Με εισήγηση της κ. Φώφης Γεννηματά συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει, επίσης, να ζητηθεί από τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους τεχνοκράτες της κυβέρνησης να μην αποχωρήσουν από το τραπέζι του Eurogroup αν δεν εξασφαλίσουν συμφωνία με τους εταίρους.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αλλά επιμένει στην ανάγκη διάσωσης της χώρας στην παρούσα φάση προκειμένου ακριβώς να υπάρξει επόμενη ημέρα, άρα και κριτική για τους χειρισμούς των τελευταίων πέντε μηνών. Επίσης, διαχωρίζουν τη θέση τους από την κυβέρνηση, τονίζοντας πως το Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τις διαπραγματεύσεις και την τελική έκβασή τους που ευελπιστούν ότι θα οδηγήσει σε οριστική συμφωνία.

Κατά τη συνεδρίαση των συναρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ο ειδικός αγορητής του κόμματος κ. Ι. Κουτσούκος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την αποσαφήνιση της εξουσιοδότησης που ζητεί η κυβέρνηση και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα εγκρίνει την εξουσιοδότηση επειδή συμφωνεί με το πακέτο των μέτρων, αλλά επειδή «πρέπει να ανακτηθεί το κύρος της χώρας μας στην Ευρώπη». Και πρόσθεσε ότι μετά την αστοχία των χειρισμών η Ελλάδα κατέληξε να βρίσκεται αντιμέτωπη με επιλογές ανάμεσα «στον πόνο και στον θάνατο».

Και χθες, όπως και προ ολίγων ημερών, τις αρμοδιότητες κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ άσκησε ο τέως πρόεδρός του. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χθες ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας οφείλει να αναλάβει τη δική του ευθύνη και υπογράμμισε πως «πρέπει να κλείσουμε τη συμφωνία και να προχωρήσουμε, ώστε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και το αδιέξοδο». Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε χθες σφοδρότατη επίθεση εναντίον του κ. Βαρουφάκη, τον οποίο χαρακτήρισε ως «καταστροφέα της ελληνικής οικονομίας». Ο υπουργός, είπε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «που τους πέντε μήνες της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, γύρισε πίσω πέντε χρόνια την ελληνική οικονομία, ο οποίος λέει να προσέξουμε μην μας κοροϊδέψει ο κ. Γιουνκέρ με το χρέος, όπως κορόιδεψε τον κ. Βενιζέλο». Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίστηκε το έργο του στο υπουργείο Οικονομικών και επισήμανε: «Χρειάζεται μία αίσθηση συστολής, γιατί η αίσθηση συστολής είναι αυτή που θα φέρει και τις σώφρονες ενέργειες μετά από πέντε μήνες λαθών, σε πολύ μεγάλο βαθμό, σκόπιμων».

Στελέχη όπως ο κ. Α. Λοβέρδος επιτέθηκαν χθες και εναντίον της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου για την κωλυσιεργία της επί της διαδικασίας προκειμένου η ολομέλεια να συγκληθεί μεταμεσονυκτίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή