Η άνοδος και η πτώση του κ. Βαρουφάκη

Η άνοδος και η πτώση του κ. Βαρουφάκη

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Minister of Awesome». Ετσι τον περιγράφει ο ατζέντης του στο δελτίο Τύπου που απέστειλε τρεις ώρες μετά την παραίτησή του στους δημοσιογράφους, για να διαφημίσει το νέο του βιβλίο. «Ο πιο κουλ, χαρισματικός και ιδιοφυής υπουργός Οικονομικών που υπήρξε ποτέ». Ο Γ. Βαρουφάκης είναι βέβαιον πως συμφωνεί απόλυτα μ’ αυτή την περιγραφή του εαυτού του. Το πρόβλημα είναι πως μετά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, εκτός απ’ τον ατζέντη του και τη Δανάη Στράτου, δεν πρέπει να έχει μείνει κανείς άλλος εκεί έξω να συμφωνεί κι αυτός μαζί του.

Κι όμως: ο Γ. Βαρουφάκης δεν ξεκίνησε άσχημα τη θητεία του: με 142.000 σταυρούς στη Β΄ Αθήνας, ξεχάστηκε ακόμα και το πέρασμά του απ’ το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου. Ο οικονομολόγος, βλέπετε, έστησε τη νέα πολιτική του καριέρα στον πάγκο των Αγανακτισμένων της πλατείας Συντάγματος, όπου προσάρμοσε την αγαπημένη του «Θεωρία των Παιγνίων» πάνω στην «αμεσοδημοκρατία». Αλλά από τότε μέχρι την υπουργοποίησή του, πέρασε πολύ νερό κάτω απ’ τον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ. Και εκτός απ’ τους ψηφοφόρους, παρέσυρε και όποιες αναστολές είχε ο Γ. Βαρουφάκης να μας δείξει από τι υλικό είναι φτιαγμένος.

Την πρώτη φορά που τον ακούσαμε να βγάζει διάγγελμα ως υπουργός, μιλούσε για τον «λιτό βίο που πρέπει να διάγουμε», μόνο που το ίδιο βράδυ οι δημοσιογράφοι τον εντόπισαν στη «Ράτκα» να πίνει σαμπάνια. Εκείνες τις πρώτες μέρες το «ουάου!» και η χειραψία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ δημιούργησαν μεγάλη αίσθηση. Αλλά στην πορεία, αποδείχθηκε πως ήταν απλώς θέμα χρόνου να σταματήσουν οι βαρουφακικοί τρόποι να εντυπωσιάζουν: τα κασκόλ Μπέρμπερι, η κόκκινη ρίγα του σακακιού, τα μεταξωτά πουκάμισα σύντομα σταμάτησαν να αποτελούν αξιοθέατο. Γιατί ήδη απ’ τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, η προσοχή επικεντρώθηκε στις σουρεάλ δηλώσεις και τις ακόμα πιο σουρεάλ διαψεύσεις.

Απ’ το πρώτο κιόλας Eurogroup, εκείνο της 11ης Φεβρουαρίου, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε πρόγραμμα – γέφυρα βγάζοντας ένα λογύδριο 30 λεπτών. Η «δημιουργική ασάφεια» έφτασε τον Ντάισελμπλουμ σε τέτοια κατάσταση που ακούστηκε να λέει «αυτό που επιθυμώ, είναι μια απάντηση με ναι ή όχι. Σάς παρακαλώ!». Εκείνο το βράδυ η Κριστίν Λαγκάρντ έφτασε να μοιράζει σοκολατένια κουφετάκια στην ομήγυρη, αλλά ούτε κι αυτό γλύκανε το χάπι για τους ξένους υπουργούς. Ηταν η μακρά νύχτα που οι υπουργοί έφυγαν νομίζοντας πως έχουν συμφωνία, για να διαπιστώσουν κοντά στα ξημερώματα πως τελικά η Ελλάδα διαφωνεί με τη δήλωση στην οποία είχε ήδη συμφωνήσει ο Γ. Βαρουφάκης!

Με τον εκνευρισμό των ξένων να κάνει απανωτά limit up, δύο Eurogroup αργότερα, στις 20 Φεβρουαρίου, ο Γ. Βαρουφάκης δεν βρέθηκε ποτέ στο ίδιο δωμάτιο με το Β. Σόιμπλε και κανείς απ’ τους δύο δεν παραπονέθηκε γι’ αυτό. Στις 9 Μαρτίου ο Γ. Ντάισελμπλουμ έφτασε καθαρά να πει πως «ξοδέψαμε τον χρόνο μας να συζητάμε ποιος θα συναντηθεί με ποιον και πού», ενώ οι υπουργοί Οικονομικών κρυφογελούσαν με τις νοικοκυρές που ο Γ. Βαρουφάκης πρότεινε να μεταμφιεστούν σε υπαλλήλους του ΣΔΟΕ. Και κάπως έτσι, με τους «θεσμούς» στην Αθήνα να πηγαινοέρχονται στα γκαράζ των ελληνικών ξενοδοχείων, φτάσαμε στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

«Στολίδια» εντός και εκτός

Αν ο κ. Βαρουφάκης μαγνητοφωνούσε πράγματι τις συνομιλίες στη Ρίγα της Λεττονίας, όπως είπε (και μετά… ξείπε) στους Times, τη σχετική ηχογράφηση μάλλον δεν θα θέλει και πολύ να την ξανακούσει.

Εκεί ήταν, βλέπετε, που οι 18 υπουργοί Οικονομικών τον «στόλισαν» σαν τον επιτάφιο που λίγες μέρες νωρίτερα τριγύριζε στους δρόμους των Αθηνών: ο πρώτος τον αποκάλεσε «τζογαδόρο», ο δεύτερος «ερασιτέχνη», ο τρίτος «χασομέρη» και ούτω καθεξής. «Τους ενώνει το μίσος για μένα» είπε αμέσως μετά ο κ. Βαρουφάκης, που δεν πήγε καν για φαγητό μαζί τους γιατί «εγώ περνάω καλύτερα με τους φίλους μου».

Είναι, φυσικά, οι ίδιοι υπουργοί που στην πρεμιέρα του στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισαν τον κ. Τσακαλώτο «ευχάριστο και ευγενικό τζέντλεμαν»: ακόμα κι ο Φινλανδός ομόλογός του, που μας είχε συνηθίσει να είναι αμείλικτος είπε πως, παρότι θα ήθελε ν’ ακούσει πιο σαφείς προτάσεις, «ο κ. Τσακαλώτος μας έκανε μια καλή παρουσίαση». Αν οι αναλυτές επιμένουν πως η ανάκληση του Γ. Βαρουφάκη ήταν η παραχώρηση που έκανε ο Αλ. Τσίπρας για να δείξει πόσο επιθυμεί να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα, το γεγονός παραμένει: απ’ τη Δευτέρα και μετά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης ξεφυσούν ανακουφισμένοι που ξεφορτώθηκαν το «ξένο σώμα». Το κακό για τον κ. Βαρουφάκη, είναι πως το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά μέλη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή