Η χρηματοδότηση γέφυρα αποτελεί ένα «γρίφο»

Η χρηματοδότηση γέφυρα αποτελεί ένα «γρίφο»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γρίφο αποτελεί ακόμα και μετά τη χθεσινή συμφωνία για νέο πρόγραμμα ο τρόπος που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και αρχίσει η καταβολή δόσεων. «Η χρηματοδότηση-γέφυρα αποτελεί ένα πολύ περίπλοκο θέμα τεχνικά, νομικά, χρηματοδοτικά, δεν θα είναι εύκολο να βρεθεί η λύση», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του προγραμματισμένου Eurogroup.

Και αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα παράδοξο να μη λυθεί άμεσα, ιδιαίτερα μετά την έμπρακτη θέληση του Ελληνα πρωθυπουργού να δεχθεί όλους τους δύσκολους όρους προκειμένου να πραγματοποιηθεί συμφωνία.

Αυτή η ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο θα χρησιμοποιηθεί για να πληρώσει η Ελλάδα τις άμεσες οφειλές της προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η πρώτη οφειλή είναι τα ομόλογα της ΕΚΤ, αξίας 3,5 δισ., ευρώ που λήγουν στις 20 Ιουλίου. Μαζί με αυτή τη λήξη είναι και η οφειλή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ αξίας άνω των 2 δισ. (1,6 δισ. από τον Ιούνιο και άλλα περίπου 450 εκατ. που δεν καταβλήθηκαν χθες) που πρέπει να αποπληρωθεί και αυτό την ίδια ημερομηνία, καθώς το Ταμείο είναι ο πιστωτής που αποπληρώνεται πρώτος (senior creditor). Προς το Ταμείο υπάρχουν άλλες δύο υποχρεώσεις. Μία την 1η Αυγούστου ύψους περίπου 190 εκατ., ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στο ΔΝΤ και τα περίπου 600 εκατ. που είχε χρησιμοποιήσει τον Μάιο από τον ειδικό λογαριασμό του Ταμείου για να καταβάλει τη δόση εκείνου του μήνα.

Επίσης, με τα 7 δισ. θα εξοφληθεί και η δόση προς την ΤτΕ (472 εκατ. ευρώ) που δεν πληρώθηκε στις 30 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας τρόπος για να εκταμιευθεί το ποσό των 7 δισ. είναι να διαθέσει η Ελλάδα ίσης αξίας ενέχυρα. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει κάποια απόφαση.

Τα επόμενα βήματα για να εξασφαλιστεί το πρόγραμμα-γέφυρα είναι τα ακόλουθα: χθες συνεδρίασαν τεχνικά κλιμάκια για να εξετάσουν τις διαθέσιμες επιλογές, καθώς δεν υπάρχει προβλεπόμενη διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί. Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει το Εuroworking Group για να συζητήσει το θέμα και σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί θα συνεδριάσουν οι υπουργοί της Ευρωζώνης με τη σειρά τους για να δώσουν το τελικό «πράσινο φως» για τη λύση που θα έχει αποφασιστεί.

Συγχρόνως στις Βρυξέλλες αναμένουν την ψηφοφορία της ελληνικής Βουλής την Τετάρτη για να ξεκινήσει επίσημα η διαπραγμάτευση. Μόλις γίνει αυτό και οι θεσμοί δώσουν το «πράσινο φως» ότι η νομοθεσία που ψηφίστηκε ήταν και αυτή που είχε συμφωνηθεί, με τη σειρά τους τα έξι κοινοβούλια (Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία, Εσθονία, Φινλανδία) θα πρέπει να ψηφίσουν την έγκριση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων Πέμπτη και Παρασκευή. Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, το οποίο και θα δώσει την τελική έγκριση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Εurogroup, o κ. Ντάισελμπλουμ κέρδισε άλλα δυόμισι χρόνια θητείας στην προεδρία του μετά την ψηφοφορία των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή