«Ναι» από όλους ζητεί ο Μεϊμαράκης

«Ναι» από όλους ζητεί ο Μεϊμαράκης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα στους βουλευτές της Ν.Δ., ότι στις επικείμενες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή για την έγκριση των προαπαιτουμένων του νέου πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας δεν χωρούν «προσωπικά παιχνίδια», αναμένεται να αποστείλει κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στον απόηχο της διάθεσης διαφοροποίησης του Π. Καμμένου, που όμως δεν αφορά την επικείμενη ψηφοφορία, αλλά και του παρασκηνίου για τον αριθμό των άρθρων του νομοσχεδίου που θα διευκόλυνε, πιθανώς, τη στάση κάποιων βουλευτών της συμπολίτευσης, ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί μικροπολιτικά παίγνια ενώ, παράλληλα, επιδόθηκε σε μπαράζ επαφών με κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. προκειμένου να διασφαλιστεί η συντεταγμένη παρουσία του κόμματος στην ψηφοφορία, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε και έναντι των ομολόγων του του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένας όχι αμελητέος αριθμός βουλευτών του κόμματος, μεταξύ των οποίων κάποιοι που έχουν επιδείξει «αντιμνημονιακή» διάθεση και κατά το παρελθόν, νεοεκλεγέντες που δεν βαρύνονται από ψήφο σε Μνημόνιο αλλά και βουλευτές νησιωτικών (ΦΠΑ) και αγροτικών περιοχών (φορολόγηση αγροτών) διατυπώνουν ενστάσεις, προτιμώντας να δηλώσουν «παρών» παρά να υπερψηφίσουν. «Γαλάζια» στελέχη, πάντως, εκτιμούσαν ότι, μπροστά στον κίνδυνο για τη χώρα, οι προβληματισμοί αυτοί θα διασκεδαστούν.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, το ζήτημα της ηγεσίας στη Ν.Δ. έρχεται, για άλλη μία φορά, στην επικαιρότητα, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης βρίσκεται, αναμφισβήτητα, αντιμέτωπος με πρωτοφανείς καταστάσεις τόσο στο εθνικό μέτωπο της διαπραγμάτευσης και στις πολιτικές εξελίξεις που αυτό μπορεί πυροδοτήσει όσο και στο κομματικό επίπεδο, την ίδια στιγμή που η «μεταβατικότητα» του ρόλου που ανέλαβε περιορίζει τις επιλογές και την ευχέρεια χειρισμών. Το κλίμα που αντιμετώπισε στο ΕΛΚ, όπου βρέθηκε έμπροσθεν δυσπιστίας λόγω ακριβώς του μεταβατικού ρόλου του, είναι ενδεικτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μεϊμαράκης, που έχει δώσει ήδη εντολή να διερευνηθούν οι διαδικασίες και κυρίως ο χρόνος που απαιτείται για την εκλογή νέου προέδρου, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε άμεση πρόσκληση προς όσα στελέχη του κόμματος ενδιαφέρονται (θα είναι και ένας τρόπος να σταματήσουν τα «ηγετικά καλλιστεία»), προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες υποβολής υποψηφιοτήτων, συγκρότησης της λίστας των μελών του κόμματος που θα ψηφίσουν και, τελικά, διενέργειας των εκλογών το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, όπως σημειώνουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί, σε αυτή την περίπτωση η Ν.Δ. θα βρεθεί σε μία, εκ των πραγμάτων, εσωστρεφή διαδικασία σε μια περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη χώρα, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα πυκνές. Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, που χθες είχε μακρά συνάντηση με τον κ. Ευρ. Στυλιανίδη και για τα εσωκομματικά, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και, σύμφωνα με «γαλάζια» στελέχη, θα συνέχιζε για ένα ορατό διάστημα μόνον εάν είχε ευρεία νομιμοποίηση για τους χειρισμούς του. Νομιμοποίηση που δεν αφορά μόνον την Κ.Ο. του κόμματος αλλά, προφανώς, και το ευρύτερο όργανο του κόμματος, την Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή