Ν.Δ.: Ανησυχούμε, πλέον, περισσότερο

Ν.Δ.: Ανησυχούμε, πλέον, περισσότερο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οξύ τρόπο αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία στη νέα γραμμή που χάραξε χθες, από τη Βουλή, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, παρέχοντας ουσιαστικά πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Η επιλογή του πρωθυπουργού να ταυτιστεί με τις αμφιλεγόμενες μεθόδους του υπουργού του έκανε τη Νέα Δημοκρατία να σχολιάσει πως «μετά την ομολογία του πρωθυπουργού ανησυχούμε ακόμα περισσότερο».

Στην ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να αναδείξει τα πολιτικά παράδοξα που, κατά τη γνώμη της, περιέχει η πρωθυπουργική στάση, με κύριο την αντίθεση μεταξύ των όσων είχε πει προ ημερών, στην ΕΡΤ, ότι δηλαδή είχε ζητήσει μια έκθεση περί των επιπτώσεων ενός Grexit, από την οποία και κατάλαβε ότι δεν αποτελούσε εναλλακτική, και της χθεσινή του αναφοράς ότι έδωσε εντολή εκπόνησης Σχεδίου Β΄ για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στο γραφείο του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη υπήρξε χθες εδραία πεποίθηση ότι όσα είπε ο κ. Τσίπρας αφορούσαν μάλλον το εσωκομματικό του μέτωπο, μετά και την εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, και λιγότερο τους πολίτες της χώρας. Σχολίαζαν, δε, επικριτικά τους υψηλούς τόνους έναντι της αντιπολίτευσης που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός, ως αποδεικτικό της ισχυρής πίεσης που δέχεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό παρά τη σαφή συναινετική στάση των τριών ευρωπαϊκών κομμάτων.

Από εκεί και πέρα, και δεδομένης της ανάληψης ευθύνης από τον κ. Αλ. Τσίπρα για την προς Γιάνη Βαρουφάκη εντολή, η Νέα Δημοκρατία θέτει μια σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, «τι περιελάμβανε το Σχέδιο Β΄, που για πρώτη φορά μας λέει ο κ. Τσίπρας ότι έδωσε εντολή να εκπονηθεί; Περιελάμβανε έφοδο στο Νομισματοκοπείο; Περιελάμβανε έκδοση IOUs; Περιελάμβανε παράλληλο σύστημα πληρωμών;». Παράλληλα, η Συγγρού αναδεικνύει και το γεγονός ότι αυτό το σχέδιο δεν σχεδιαζόταν με την Τράπεζα της Ελλάδος, για παράδειγμα, αλλά «με εξωθεσμικά πρόσωπα, όπως π.χ. ο Γκάλμπρεϊθ», και θέτει το ερώτημα «με ποιο δικαίωμα τέτοια εξωθεσμικά πρόσωπα γνώριζαν ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως αυτό της οικονομίας της χώρας μας, πώς είναι δυνατόν άνθρωποι που έχουν αποδεδειγμένα σχέση με funds να γνωρίζουν τα μυστικά της χώρας και μάλιστα να εκπονούν τέτοιου είδους σχέδια;».

Ο διχασμός του κ. Τσίπρα

Στη Νέα Δημοκρατία δεν ανησυχούν τόσο για την εικόνα πλήρους διχασμού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας ότι ούτως ή άλλως οι «δραχμιστές» της Κουμουνδούρου έχουν μικρή επιρροή στο εκλογικό σώμα. Περισσότερο μοιάζει να τους ανησυχεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται διχασμένος, δηλαδή να υπογράφει μεν μια συμφωνία και να την καταγγέλλει την επομένη ως «προϊόν εκβιασμού». Στο επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη δεν παραγνωρίζουν, κάθε άλλο, την ισχυρή δημοφιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι από τους δικούς του χειρισμούς θα κριθεί η έκβαση της προσπάθειας και, συνεπώς, θα εξαντλήσουν τα όρια ανοχής και επίδειξης συναινετικής διάθεσης προκειμένου να μη διακυβευθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή