«Φρένο» Μαξίμου στα σενάρια εκλογών – εξπρές

«Φρένο» Μαξίμου στα σενάρια εκλογών – εξπρές

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να αναχαιτίσει την έντονη ρητορική περί εκλογών, που προέρχεται κυρίως από τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με χθεσινή παρέμβασή του μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη επιχείρησε να εκτονώσει τη συζήτηση αυτή, διαμηνύοντας ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών, προς το παρόν τουλάχιστον.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού απευθύνεται πρώτα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με πλήθος δηλώσεων υπουργοί και κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο και ότι απομένει μόνο η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής τους. Στο σύνολό τους οι δηλώσεις των κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων συνδυάζονταν με την πολιτική και κοινοβουλευτική περιχαράκωση της Αριστερής Πλατφόρμας. Κατά δεύτερο λόγο, ο κ. Τσίπρας απευθύνεται καθησυχαστικά στην κοινή γνώμη και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Πέμπτης και της αναμενόμενης καταψήφισης του Μνημονίου από την Αριστερή Πλατφόρμα, η σχετική συζήτηση θα αναζωπυρωθεί. Ο τρίτος αποδέκτης της δήλωσης είναι οι θεσμοί, που αναμένουν τα πρώτα δείγματα σεβασμού των συμφωνηθέντων και εφαρμογής όσων ψηφιστούν, τη στιγμή μάλιστα που ο Β. Σόιμπλε απαιτεί δείγματα γραφής από την κυβέρνηση.

Η δήλωση της κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι «η εκλογολογία που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, ούτε ωφέλιμη είναι ούτε στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται». Ωστόσο, κυβερνητική πηγή ανέφερε στην «Κ» ότι η δήλωση αυτή «δεν σημαίνει πως ο πολιτικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές ακυρώνεται, απλώς ανακατευθύνεται».

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται,αυτή τη στιγμή, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς, αλλά και η επόμενη ημέρα, με πρώτο και βασικό στόχο την υλοποίηση της δέσμευσης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης σχετικά με το χρέος. Σκέψη για εκλογές δεν υπάρχει, τόνισε η κ. Γεροβασίλη. Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει το πλέγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που θα απαιτηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να αποκατασταθεί το αίσθημα ηρεμίας και κανονικότητας στην κοινωνία και να προωθηθούν επιτέλους οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα και στη λειτουργία τους κράτους.

Σύμφωνα όμως με έγκυρες πληροφορίες, πέραν των προαναφερθέντων, η παρέμβαση του πρωθυπουργού αποσκοπεί στο να δώσει λίγο ακόμη χρόνο στην κυβέρνηση να πετύχει ένα μίνιμουμ στόχων. Δηλαδή, να γίνει η αξιολόγηση από τους θεσμούς στις αρχές Οκτωβρίου και να είναι θετική, αμέσως μετά, περί τα τέλη του μήνα αυτού με αρχές Νοεμβρίου να τεθεί το θέμα της ρύθμισης του χρέους, να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί οι τράπεζες και μέσα σε εντελώς διαφορετικό κλίμα να γίνει η προσφυγή στις κάλπες. Δεν υπάρχει, όμως, ενιαία θέση εντός της κυβέρνησης, καθώς υπουργοί και κομματικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ότι είναι ανάγκη οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απελευθερώσουν τον Αλέξη Τσίπρα από την «πολιτική ομηρία» και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να είναι μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όσοι καταψηφίσουν τη συμφωνία και γι’ αυτό τους κάλεσε να παραιτηθούν. Επίσης, ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των μελών, βουλευτών και ιδίως του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ηγεσία και πολιτική Τσίπρα. Αυτό θα φανεί καθαρά και σύντομα».

Αντίθετα, εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας ο Στάθης Λεουτσάκος δήλωσε ότι ενδεχομένως να στηθούν κάλπες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να μπορεί αυτό να λεχθεί με βεβαιότητα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή