Διεργασίες στην «Πλατφόρμα»

Διεργασίες στην «Πλατφόρμα»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως κίνηση τακτικής και ως προσπάθεια εγκλωβισμού όσων καταψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, χαρακτηρίζουν παράγοντες της Αριστερής Πλατφόρμας, τις τελευταίες διαρροές από το Μαξίμου περί ψήφου εμπιστοσύνης. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές θεωρούσαν βέβαιο ότι τελικά ο πρωθυπουργός δεν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, επιδιώκοντας να κερδίσει περισσότερο χρόνο.

Κατά την ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο, 222 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 64 κατά, 11 «παρών», ενώ τρεις βουλευτές απουσίαζαν από την ψηφοφορία. Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, 32 βουλευτές καταψήφισαν, 11 δήλωσαν παρών, τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και παρών και ένας απουσίαζε: σύνολο 47, που οδήγησαν στην απώλεια του πολιτικού ορίου των 120 βουλευτών, φθάνοντας πλέον στους 118.

Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά του πρωθυπουργού, προετοιμάζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης, αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας προτίθεται να επικαλεστεί δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη και συνεργατών του, σύμφωνα με τις οποίες στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά διαφωνούν με το μνημόνιο και θα τους ζητήσει να επιβεβαιώσουν τη θέση τους αυτή. Η Αριστερή Πλατφόρμα, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, δεν θέλει να χρεωθεί την πτώση της κυβέρνησης, κατά συνέπεια εκτιμάται ότι δεν θα είναι συμπαγής, αν τελικά οδηγηθούμε στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Το κλίμα στην Αριστερή Πλατφόρμα ήταν ενθαρρυντικό ως προς τους στόχους που είχε θέσει εξαρχής, δηλαδή να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση «στρατολογώντας», όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές μπορούσαν για να μεγαλώνει ο κατάλογος όσων θα καταψήφιζαν και υπό αυτό το πρίσμα επικρατούσε ικανοποίηση. Σημειώνεται ότι η κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης δεν πρόκειται να αναστείλει την κινητικότητα της Πλατφόρμας για τη δημιουργία νέου κόμματος, το οποίο ουσιαστικά εξαγγέλθηκε λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στη βουλή με δήλωση του κ. Λαφαζάνη που καλούσε τους οπαδούς του να οργανώσουν πανελλαδικά κινήσεις υποστήριξης υπέρ της αντιμνημονιακής πολιτικής.

Ο ρόλος της Κωνσταντοπούλου

Ενα από τα σημεία-κλειδιά της πορείας της Αριστερής Πλατφόρμας είναι η σχέση της με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία χθες, στη βουλή, ολοκλήρωσε τη διαδικασία ρήξης και με τον πρωθυπουργό, αλλά και με τη συντριπτική πλειονότητα των μελών του κοινοβουλίου. Η Αριστερή Πλατφόρμα και η κ. Κωνσταντοπούλου αλληλοϋποστηρίζονται εμφανώς το τελευταίο διάστημα, πολλοί μιλούν για πολιτικό φλερτ, αλλά καμία πλευρά δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει το ενδεχόμενο συνεργασίας τους.

Η πρόεδρος της Βουλής συζητήθηκε όσο και το μνημόνιο τις τελευταίες ημέρες, ενώ κατά τη χθεσινή συζήτηση έκανε ουσιαστικά ηρωική έξοδο, αποσύροντας και αυτή την εμπιστοσύνη της προς τον πρωθυπουργό. Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι «δεν θα υπερασπιστώ άλλο σήμερα τον πρωθυπουργό γιατί ο ίδιος με έπεισε να το κάνω, όταν ανέφερε ότι είναι σουρεαλιστικό ότι τον στηρίζω όταν λέω ότι κάνει λάθος». Πρόσθεσε ότι «με στεναχωρεί η επιλογή του να μπει στον κατάλογο των πρωθυπουργών των Μνημονίων, η επιλογή του να μην τον υπερασπίζεται η πρόεδρος της Βουλής που τον εμπιστεύτηκε και να ανέχεται δήθεν να τον υπερασπίζονται εκφραστές του παλιού διεφθαρμένου κατεστημένου».

Στο κομματικό πεδίο δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με τις διαδικασίες που έχουν ανακοινωθεί, δηλαδή τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, καθώς κανείς δεν ήταν σε θέση χθες να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, πιθανότατα τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για να συζητήσει τα του συνεδρίου, προφανώς επηρεασμένη από τις εξελίξεις στη Βουλή, ενώ από τη Δευτέρα επίσης θα αρχίσουν την ουσιαστική εργασία τους η Οργανωτική Επιτροπή και η Επιτροπή Θέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή