ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπηρεσιακή κυβέρνηση χωρίς συμβούλιο των αρχηγών

ypiresiaki-kyvernisi-choris-symvoylio-ton-archigon-2098488

Με ταχείς ρυθμούς και, ενδεχομένως, χωρίς καν τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, που περιγράφει το άρθρο 37 του Συντάγματος, προς αναζήτηση οικουμενικής κυβέρνησης, οδεύει η χώρα προς τις κάλπες, πιθανότατα την 20ή Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναμένει, το μεσημέρι της Πέμπτης, την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκειμένου να δρομολογήσει τα επόμενα βήματα. Ωστόσο, η σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μοιάζει αμφίβολη, δεδομένου ότι τρεις εκ των αρχηγών έχουν μάλλον προδιαγράψει την άρνησή τους να συμμετάσχουν σε συζήτηση για τη συγκρότηση κυβέρνησης «από όλα τα κόμματα της Βουλής», αφήνοντας μόνη εναλλακτική τη συγκρότηση υπηρεσιακής υπό ανώτατο δικαστικό.

Συγκεκριμένα, ήδη από την ημέρα παραίτησής του, ο κ. Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε «ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ή η δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις εκλογές» και ζήτησε την άμεση συγκρότηση υπηρεσιακής.

Την ίδια ημέρα, ο κ. Πάνος Καμμένος, σε επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διεμήνυσε ότι οι ΑΝΕΛ «δεν θα συμμετέχουν σε διάλογο για τον σχηματισμό άλλου τύπου συμμαχικής, διακομματικής ή οικουμενικής κυβέρνησης». Τέλος, το ΚΚΕ, μέσω διαδοχικών δηλώσεων του Γ.Γ. Δημ. Κουτσούμπα, έχει δηλώσει ότι «η διαδικασία δεν έχει κανένα νόημα και αντικείμενο, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα ή πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης, με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς στη Βουλή».

Με αυτά τα δεδομένα και παρά την προφανή διάθεση των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών να εκμεταλλευτούν τη διαδικασία υπό τον Πρόεδρο, προκειμένου να αναδείξουν τις σκοπιμότητες του πρωθυπουργού, θεωρείται πιθανόν ο κύκλος της διαβούλευσης να εξαντληθεί μέσω τηλεφωνικών επαφών του κ. Παυλόπουλου με τους πολιτικούς ηγέτες. Εφόσον αυτό συμβεί, το βράδυ της Πέμπτης θα ορκιστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός η επικεφαλής του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και την Παρασκευή θα ορκιστεί η κυβέρνησή της, στην οποία πιθανολογείται ότι θα συμμετέχουν έμπειρα στελέχη, όπως οι Π. Μολυβιάτης (Εξωτερικών) και Σπ. Φλογαΐτης (Εσωτερικών), ενώ για το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να επιλεγεί μη πολιτικό στέλεχος που, όμως, έχει πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων και θα αναλάβει τη διαχείριση μέχρι τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, από τη νέα κυβέρνηση, πιθανότατα θα θυροκολληθεί την ίδια ή την επομένη, με τις εκλογές να τοποθετούνται την 20ή Σεπτεμβρίου.