Μέσω του εναερίου χώρου του Ιράν, από την ανατολική οδό, θα κατευθυνθούν τελικά δύο ρωσικά αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια στη Συρία, παρακάμπτοντας τη δυτική, διά των Βαλκανίων και της Ελλάδας, οδό. Η πορεία αυτή ακολουθείται, διότι η Βουλγαρία αρνήθηκε να δώσει άδεια υπερπτήσης στον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη που, σύμφωνα με τη Μόσχα, θα μεταφέρουν από την 1η έως και την 24η Σεπτεμβρίου βοήθεια στη Συρία και δη στο καθεστώς Ασαντ. Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει την Αθήνα, στην οποία είχε φθάσει το ανάλογο αίτημα για άδεια υπερπτήσης του ελληνικού εναερίου χώρου από τη Μόσχα.
Η ρωσική αίτηση για χορήγηση της εν λόγω αδείας είχε προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ. Από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κατέφθασε στο υπουργείο Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο αίτημα για άρση της άδειας υπερπτήσης των δύο ρωσικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο. Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι το αίτημα που κατετέθη, είναι υπό μελέτη από την πλευρά της Ελλάδας.
Η άδεια υπερπτήσης που είχε ζητηθεί από τη Μόσχα αφορά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και διπλωματικού προσωπικού στη Συρία. Η αμερικανική αντίδραση αιτιολογείται από την υπόθεση που πραγματοποιούν ήδη αρκετοί στις ΗΠΑ, ότι το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ δέχεται υπόγεια στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία, γεγονός που, βεβαίως, λειτουργεί ενισχυτικά για τον πρόεδρο της Συρίας.
Ηδη τις προηγούμενες ημέρες, σειρά δημοσιευμάτων στον αμερικανικό Τύπο αναφέρονταν στην ενόχληση της αμερικανικής διπλωματίας από την κινητικότητα στην περιοχή και δη την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και, γενικότερα, την ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στην υφιστάμενη βάση στη Λαττάκεια. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα των New York Times, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μετέφερε αυτή την ενόχληση στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.