ΠΑΣΟΚ: Πέντε όροι συνεργασίας

ΠΑΣΟΚ: Πέντε όροι συνεργασίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπογραφή δεσμευτικής προγραμματικής συμφωνίας με συγκεκριμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων και ελάχιστο χρόνο υλοποίησής τους αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ την τελική γραμμή πίσω από την οποία δεν προτίθεται να υποχωρήσει μετά τις εκλογές. Αν και κεντρική γραμμή της Χαρ. Τρικούπη παραμένει η ανάγκη για συγκρότηση κυβέρνησης στην οποία θα συμμετάσχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ., αντιλαμβάνονται πως στην εξαιρετικά πιθανή περίπτωση που δεν προκύψει το συγκεκριμένο σενάριο, τότε θα ήταν αδιανόητο για το ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει σε νέες εκλογές. Γι’ αυτό και η κ. Φώφη Γεννηματά, ήδη από την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, επιμένει στη λογική των πέντε «κόκκινων γραμμών» που θέτει το κόμμα της προκειμένου να συμμετάσχει στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Στο επιτελείο της κ. Γεννηματά ήδη υπάρχουν έντονες προετοιμασίες για τις προτάσεις που θα έχει το ΠΑΣΟΚ σε μια προγραμματική συμφωνία, καθώς θέλουν να αποφύγουν τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ανάλογη απόπειρα εφαρμογής ενός πλαισίου κυβερνητικής λειτουργίας με τη Ν.Δ. και (ώς ένα χρονικό σημείο) τη ΔΗΜΑΡ το 2012. Ερώτημα για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποτελεί η στάση που θα τηρήσει το κόμμα σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ τελικώς εισέλθουν στη Βουλή και, όπως έχει ήδη δηλώσει δημοσίως ο κ. Αλ. Τσίπρας, αποτελέσουν εκ προοιμίου έναν από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Η κ. Γεννηματά βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και θα παραστεί σε εκδηλώσεις, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει την τελευταία προεκλογική ομιλία της στην Πάτρα (η Αχαΐα είναι η δεύτερη περιφέρεια που είναι υποψήφια μετά τη Β΄ Αθηνών). Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε χθες στην Κρήτη, όπου περιόδευσε σε Χανιά και Ρέθυμνο, ενώ απηύθυνε ομιλία στο Ηράκλειο. Στη Χαρ. Τρικούπη είναι ικανοποιημένοι από το κλίμα που συνάντησαν στο πάλαι ποτέ «πράσινο νησί», καθώς, τουλάχιστον σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, ήταν αυξημένη η παρουσία των πολιτών, αλλά και ειδικών ομάδων, όπως οι αυτοδιοικητικοί στους οποίους το ΠΑΣΟΚ έχει υψηλότατη, δυσανάλογη προς τα εκλογικά ποσοστά του, εκπροσώπηση. «Ζητάμε τη στήριξη των Ελλήνων πολιτών, για να είμαστε εμείς η τρίτη δύναμη, να πάρουμε την τρίτη εντολή για να είμαστε ο καταλύτης της συνεργασίας, ο εγγυητής της σταθερότητας», είπε χθες, μεταξύ άλλων, η κ. Γεννηματά και επανέλαβε ότι: «Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση τετραετίας, μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν οι περισσότερες, αν είναι δυνατόν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή