Με διάβημα που επιδόθηκε στον επιτετραμμένο της Ουγγαρίας στην Αθήνα απάντησε η κυβέρνηση στις επανειλημμένες οξύτατες δηλώσεις αξιωματούχων του κόμματος του Βίκτορ Ορμπαν για τις ευθύνες της Ελλάδας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Οι επιθετικές δηλώσεις των Ούγγρων αξιωματούχων για την ελληνική στάση στη μεταναστευτική κρίση είχαν προκαλέσει ήδη προ ημερών την ενόχληση της Αθήνας, ωστόσο μέχρι και χθες τηρούνταν μια καλώς εννοούμενη ανεκτική στάση, λόγω της συζήτησης που διεξαγόταν και στο εσωτερικό της Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά, χθες κρίθηκε ότι η διαρκής και συνεχιζόμενη στοχοποίηση της Ελλάδας από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και τα στελέχη της κυβέρνησής του λαμβάνει διαστάσεις οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια ανοχής.
Πέρα από το διάβημα το οποίο επεδόθη στον επιτετραμμένο της Ουγγαρίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ μίλησε για «παραλήρημα Ούγγρων αξιωματούχων κατά της χώρας μας». Ο κ. Κων. Κούτρας επισήμανε ότι η Ελλάδα αδυνατεί να παρακολουθήσει «την "απαράδεκτη" –σύμφωνα και με τον γ.γ. του ΟΗΕ– συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης της Ουγγαρίας κατά των προσφύγων, ακόμα και βρεφών, που βιώνουν το δράμα και τη δυστυχία του πολέμου». Ο κ. Κούτρας επισήμανε την τραχύτητα με την οποία οι ουγγρικές αρχές αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες, λέγοντας ενδεικτικά ότι: «Η χρήση βίας, οι περιπολίες με πυροβόλα όπλα και η εξώθηση αθώων θυμάτων πολέμου στα βαλκανικά ναρκοπέδια δεν συνιστούν συμπεριφορά που προσιδιάζει σε κράτος-μέλος της Ε.Ε.». Ο κ. Κούτρας υπερασπίστηκε τη μέχρι σήμερα προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα προσφυγικά ρεύματα, κάνοντας «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν» και υπογράμμισε ότι το βάρος αυτής της κρίσης δεν μπορεί να το επωμιστεί μία μόνο χώρα. «Η έκτακτη αυτή περίσταση απαιτεί ανθρωπιά, συνεργασία, αλληλεγγύη και συντονισμό με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους και όχι αποτρόπαιο κυνισμό, προκλητικές δηλώσεις, χρήση βίας και επιστροφή σε ψυχροπολεμικά τείχη», κατέληξε ο κ. Κούτρας.
Στην Αθήνα εκτιμούν ότι –παρά τα προβλήματα και την προφανώς διχαστική ρητορική την οποία χρησιμοποιούν αρκετοί, κάνοντας εν πολλοίς εσωτερική πολιτική– η Ε.Ε. δείχνει σταδιακά κάποια σημάδια σοβαρής κινητικότητας προς την κατεύθυνση της ανάληψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου και των αυξανόμενων προσφυγικών ροών. Διπλωματικές πηγές περιγράφουν ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη την ανακοίνωση, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, Εκτακτης Συνόδου Κορυφής για τις 23 Σεπτεμβρίου, μια μέρα έπειτα από εκείνη των υπουργών Εσωτερικών. Τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό και τις προσφυγικές ροές είχε επανειλημμένως ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας την επόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ουγγαρία έχει ενοχλήσει και την Κομισιόν. Μετά τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, χθες και ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνάντηση που είχε με Ούγγρους υπουργούς, επέκρινε τους χειρισμούς της Βουδαπέστης και υπογράμμισε τη διαφωνία του με τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Τα τείχη και η βία δεν είναι λύσεις», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και ζήτησε από την Ουγγαρία να συνεργαστεί με την Ε.Ε.