Σιωπή και στάση αναμονής από τις Βρυξέλλες

Σιωπή και στάση αναμονής από τις Βρυξέλλες

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε αντίθεση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος που οι απόψεις, ακόμη και οι δημόσιες δηλώσεις, από τις Βρυξέλλες για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα έδιναν και έπαιρναν, σε αυτές τις εκλογές κυριαρχεί μάλλον σιωπή. «Στους θεσμούς δεν έχει υπάρξει καμία κουβέντα για τις εκλογές», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» τονίζοντας ότι έτσι και αλλιώς μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου είναι μικρά τα περιθώρια για ελιγμούς «και γι’ αυτό είμαστε ήρεμοι», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Αλλωστε, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο τελευταίο Eurogroup του περασμένου Σάββατο δήλωναν ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η συμφωνία όποια και να είναι η νέα κυβέρνηση παρά μόνο μικρές αλλαγές. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι εφαρμογή», δήλωνε πριν από λίγες μέρες από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας και τη θέση των Βρυξελλών ότι «το πλαίσιο του προγράμματος δεν θα αμφισβητηθεί, όποια και να είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης».

Στο γερμανικό μπλοκ, αντιθέτως, η αγωνία είναι μεγαλύτερη για το εκλογικό αποτέλεσμα αφού οι Γερμανοί έχουν και τη μεγαλύτερη χρηματική συμμετοχή στο πρόγραμμα. Γι’ αυτό και η άποψή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πιο τεκμηριωμένη. «Εντυπωσιακά πολλοί άνθρωποι θέλουν να δουν τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να συμφωνήσει στα περισσότερα και δεν θα μπορέσει να κάνει ξανά «κωλοτούμπα» και να γυρίσει στο αντιμνημονιακό μπλοκ, όπως θεωρούν ότι είναι ικανός να κάνει.

Για τον Γιάννη Εμμανουηλίδη, πολιτικό αναλυτή στο think tank CEPS στις Βρυξέλλες, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κυριαρχεί η ίδια άποψη, ότι για να μην κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ «την κωλοτούμπα της κωλοτούμπας» καλύτερα να είναι στην κυβέρνηση, καθώς όπως μεταφέρει, κυριαρχεί η άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση θα προκαλέσει πιο πολλά προβλήματα από το να είναι στην κυβέρνηση.

Από την άλλη, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για έναν μεγάλο συνασπισμό δεν ακούγεται πολύ πειστική στις Βρυξέλλες, γνωρίζοντας τη δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος. «Η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία», λένε χαρακτηριστικά και δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να φέρουν περισσότερη αστάθεια απ’ ό,τι μία συμμαχία με μικρότερα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Οι διαδικασίες προχωρούν πιο γρήγορα, εάν δεν έχεις τα δύο μεγάλα κόμματα στην εξουσία και «οι αποφάσεις παίρνονται πιο εύκολα», υποστηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Αυτό που επίσης συζητείται ανάμεσα στους περισσότερο γνώστες του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι ότι αν γίνει συμμαχία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ τότε στην αντιπολίτευση θα βρεθεί κάποιο κόμμα του αντιμνημονιακού μπλοκ, πιθανόν η Χρυσή Αυγή, και αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω επιπλοκές στην ψήφιση των προαπαιτούμενων. «Είναι σημαντικό τα κόμματα της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης να έχουν ψηφίσει το μνημόνιο», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Ομως σε αυτές τις εκλογές ίσως για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες αυτό που έχει περισσότερη σημασία, ακόμη και από το ποιο κόμμα θα είναι στην εξουσία και τι αντιπροσωπεύει, είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων γρήγορα. O χρόνος πιέζει ασφυκτικά και όποια κυβέρνηση και να εκλεγεί θα κληθεί να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του χρόνου το αργότερο. Χαρακτηριστική είναι και η στάση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος έχει δει πλέον όλες τις εκφάνσεις του πολιτικού συστήματος από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα, και είναι ο πλέον επιφυλακτικός με το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό και όσοι προσπάθησαν να αποσπάσουν από τον πρόεδρο της Κομισιόν τη γνώμη του για τις ελληνικές εκλογές έφυγαν μάλλον άπραγοι από το γραφείο του.

Στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με τον Γ. Εμμανουηλίδη, το πρώτο μέλημα είναι να μην είναι πρώτο θέμα πάλι η Ελλάδα, «οι πιο πολλοί θέλουν την ησυχία τους πια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πολιτικός αναλυτής και τονίζει τη σημασία για την επιστροφή της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. «Να μην είναι το ελληνικό δράμα το νούμερο ένα θέμα και φέτος», λέει ολοκληρώνοντας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή