Μια στρατηγική με δύο στάδια

Μια στρατηγική με δύο στάδια

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν περάσει παρά δύο μήνες από τη στιγμή που ο κ. Αλέξης Τσίπρας υποδείκνυε στον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με όρους μπάσκετ, το «διπλό σκορ» που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επί της Νέας Δημοκρατίας. Τότε, οι δημοσκοπήσεις ήθελαν την Κουμουνδούρου σε υψηλές πτήσεις κοντά στο 40% και τη Νέα Δημοκρατία να φλερτάρει με το όριο του 20%.

Και μόνον το ότι η επικείμενη εκλογή κατέστη, έστω και δημοσκοπικά, ντέρμπι δεν μπορεί παρά να πιστωθεί και στον, κατά τα λοιπά «μεταβατικό», κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και το κόμμα συνολικά θα κάνουν τον κυβερνητικό ή αντίστοιχα τον κομματικό απολογισμό τους τα επόμενα 24ωρα. Διότι, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στη Συγγρού επικρατούσε πίστη για τη δυνατότητα επικράτησης στην αυριανή κάλπη.

Η στρατηγική του επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας στηρίχθηκε σε δύο διακριτά στάδια. Το πρώτο αφορούσε στην οικοδόμηση του προφίλ του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, κάτι που έγινε όχι με «συγκάλυψη» αλλά με υπερπροβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Το δεύτερο στάδιο, αφού ήδη στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων ο κ. Μεϊμαράκης ανταγωνιζόταν ή και υπερέβαινε τις επιδόσεις του κ. Τσίπρα, αφορούσε την οικοδόμηση του ηγετικού-πρωθυπουργικού προφίλ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Η τριήμερη επικοινωνιακή αντεπίθεση της Ν.Δ., μέσω της ΔΕΘ και, εν συνεχεία, της τηλεοπτικής μονομαχίας των κ. Μεϊμαράκη-Τσίπρα, είχε τουλάχιστον δημοσκοπικά το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς οι δύο διεκδικητές της πρωθυπουργίας έφτασαν στο νήμα της προεκλογικής περιόδου με απολύτως συγκρίσιμες επιδόσεις.

Την ίδια στιγμή, η στροφή της Νέας Δημοκρατίας από τη μετωπική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, επί ηγεσίας Σαμαρά, στις δημόσιες προτάσεις για συνεργασία, προ και μετά των εκλογών, λειτούργησαν εκτονωτικά για μεγάλη μερίδα πολιτών που άρχισαν να ακούνε με περισσότερη προσοχή τα λεγόμενα του… «Βαγγέλα». Αυτή η προσπάθεια συνδυάστηκε και με την… απόσυρση από την πρώτη γραμμή στελεχών που βρίσκονταν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην ακυρωθεί η προσπάθεια της Συγγρού να εκπέμψει ένα ανανεωμένο, μετριοπαθές μήνυμα προς τους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο, έλεγαν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, ότι στο φινάλε της εκστρατείας ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε να προβάλλει εικόνες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, παρά το γεγονός ότι οι προειδοποιήσεις του επαληθεύτηκαν στο ακέραιο. Δεν είναι τυχαίο, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, ότι η Κουμουνδούρου στόχευε προς στελέχη όπως οι Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης, προκειμένου να αναβιώσει «αντιδεξιά» σύνδρομα.

Το τελικό δίλημμα

Η Ν.Δ. έκλεισε χθες τα μεσάνυχτα την προεκλογική της εκστρατεία θέτοντας και το τελικό δίλημμα προς τους πολίτες, ποιον πρωθυπουργό και, τελικά, ποιο κόμμα επιλέγουν ώστε να αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης. Εχοντας οικοδομήσει ημέρα την ημέρα την εικόνα του ηγέτη που προκρίνει την εθνική συνεννόηση (σ.σ. ακόμη και η συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας απέκτησε συμβολισμό ως «μήνυμα ομόνοιας και ενότητας για τον ελληνικό λαό» είπε ο κ. Μεϊμαράκης) αλλά και του πολιτικού αρχηγού που αρνήθηκε να υποσχεθεί το ελάχιστο, ο κ. Μεϊμαράκης επένδυσε όχι μόνον στην κυβερνητική ανεπάρκεια που επέδειξε επί επτά μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ, στις υποσχέσεις που έδωσε και δεν τηρήθηκαν («πωλητή υποσχέσεων» χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος της Ν.Δ.) αλλά και στους κινδύνους που συνεπάγεται η επανεκλογή του για την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Ο ίδιος, με δόγμα Τσόρτσιλ, επεδίωξε να εμφανιστεί ως ο εγγυητής μίας σταθερής, πλην δύσκολης, πορείας της χώρας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. «Η Ελλάδα χρειάζεται κυβερνήτη και όχι δραπέτη», είπε ο κ. Μεϊμαράκης από την Ομόνοια, προσθέτοντας ότι «θα συνεργαστούμε με όσους θέλουν, όποιοι δεν θέλουν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και τραβούν τον δικό τους δρόμο», στέλνοντας παράλληλα σαφή μηνύματα σε ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων του «ευρωπαϊκού μετώπου» με το οποίο η Ν.Δ. συναντήθηκε τους προηγούμενους μήνες, όχι μόνον στο δημοψήφισμα, αλλά και σε άλλα μέτωπα, όπως αυτό της παιδείας (νόμος Μπαλτά, ΦΠΑ κ.λπ.).

Η επόμενη μέρα

Η απάντηση της κάλπης θα δοθεί τις επόμενες ώρες, όταν και θα κριθούν πρόσωπα και στρατηγικές. Ωστόσο, εφόσον επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά σενάρια, ο κ. Μεϊμαράκης μοιάζει ήδη νικητής.

Σε περίπτωση επικράτησης, ο «υπηρεσιακός», όπως ειρωνικά είχε πει ο κ. Τσίπρας, πρόεδρος της Ν.Δ. θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα καταστεί αδιαμφισβήτητος στο κόμμα της Ν.Δ. Ωστόσο, ακόμη και σε περίπτωση ήττας, εφόσον επιβεβαιωθεί το κλειστό του αποτελέσματος, ο κ. Μεϊμαράκης δύσκολα θα αμφισβητηθεί. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος, σε μια προσπάθεια ισορροπίας, αρνήθηκε να «σπάσει αυγά» (ενδεικτική αυτής της στάσης η μη αλλαγή του ψηφοδελτίου Επικρατείας), η θέση του δεν είναι θέση άμυνας. Ηδη το καραμανλικό στρατόπεδο μοιάζει να προκρίνει την παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στην προεδρία της Ν.Δ., ενώ ο ίδιος, έχοντας κάνει μία επιτυχή προεκλογική εκστρατεία, μοιάζει να έχει προβάδισμα έναντι των διεκδικητών της ηγεσίας.

Δεν αποκλείεται, συνεπώς, είτε ως πρωθυπουργός είτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μεϊμαράκης να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες διαδοχής στο κόμμα, έχοντας πολλές πλέον πιθανότητες, εφόσον θελήσει, να λάβει και τυπικά μία θέση που εκ του αποτελέσματος μπορεί και να δικαιούται…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή