Σε εκλογική διαδικασία – εξπρές, εν μέσω ενός ρευστού πολιτικού πεδίου, οδηγείται το κόμμα της Ν.Δ. μετά τη χθεσινή απόφαση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη να δρομολογήσει τις διαδικασίες εκλογής προέδρου του κόμματος, που εκκρεμούσαν από την παραίτηση του κ. Αντ. Σαμαρά, τον Ιούλιο. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος θα συνεδριάσει, για πρώτη φορά, αύριο προκειμένου να καθορίσει τις ακριβείς διαδικασίες υποβολής υποψηφιοτήτων και ανάδειξης του νέου προέδρου του κόμματος από τη βάση, με την εκλογή να τοποθετείται στις 25 Οκτωβρίου ή, πιθανότατα, την Κυριακή 1η Νοεμβρίου.
Παρά τα σενάρια για μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων, η κούρσα δεν αποκλείεται να αφορά δύο ή τρεις εκ των στελεχών της Ν.Δ. και, εκ των πραγμάτων, δεν θα αφορά μόνον αναμέτρηση προσώπων αλλά και πολιτικών νοοτροπιών και ιδεολογιών στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος με την επιλογή της επιτάχυνσης προκάλεσε έκπληξη, αν όχι ενόχληση, στα επιτελεία Σαμαρά και Καραμανλή, δρομολόγησε την εκλογική διαδικασία, μην κρύβοντας τη δυσφορία του για την κριτική που δέχτηκε από στελέχη του κόμματος (Βορίδης, Γεωργιάδης, Ασημακοπούλου, Βαρβιτσιώτης) σχετικά με την προεκλογική τακτική που ακολούθησε. Παρά τη διάθεσή του να μην είναι υποψήφιος, ήδη δημιουργούνται συνθήκες πίεσης προκειμένου να αποδεχθεί και να διεκδικήσει την εκλογή του από τη βάση. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται στελέχη του περιβάλλοντός του, βουλευτές της Ν.Δ., αλλά και το καραμανλικό στρατόπεδο. Από την τελική επιλογή του κ. Μεϊμαράκη, που έχει ως εφαλτήριο και την προεκλογική εκστρατεία των εκλογών της Κυριακής, θα κριθεί εάν θα είναι αυτός ο υποψήφιος της «καραμανλικής» πτέρυγας ή αν θα ανακύψει μία νέα υποψηφιότητα, π.χ. του κ. Ν. Δένδια.
Ηδη την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, φιλοδοξώντας να εκπροσωπήσει το φιλελεύθερο στρατόπεδο του κόμματος και πρεσβεύοντας την ανανέωση σε πρόσωπα και θέσεις, ενώ μαζί του θα συνταχθεί, εφόσον δεν είναι και ο ίδιος υποψήφιος, και ο κ. Μ. Βορίδης αλλά και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης.
Οπως προειπώθηκε, η εσωκομματική αναμέτρηση της Ν.Δ. δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα, αλλά απηχεί και το στίγμα του κόμματος. Αλλωστε, η κεντρώα στροφή που επιχείρησε ο κ. Μεϊμαράκης ερμηνεύτηκε από σειρά στελεχών ως «νομιμοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Αλέξη Τσίπρα και, τελικά, ως αιτία της εκλογικής ήττας της Κυριακής. Πίσω από τη διελκυστίνδα κέντρο – φιλελευθερισμός – δεξιά κρύβονται, προφανώς, και οι εδραιωμένες παραδοσιακές δυνάμεις της Ν.Δ. αλλά και μια ακήρυχτη αντιπαράθεση ελέγχου του κόμματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον απόηχο της δυσφορίας Μεϊμαράκη για την κριτική από το περιβάλλον του κ. Αντ. Σαμαρά λαμβάνονταν σαφείς αποστάσεις, ενώ, παρασκηνιακά ενίοτε δε και δημοσίως, τα βέλη μεταξύ στελεχών που αυτοπροσδιορίζονται ως καραμανλικά και άλλων που αυτοχαρακτηρίζονται ως σαμαρικά είναι δηλητηριώδη.
Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Ν.Δ. συμπίπτει χρονικά με την πρώτη κρίσιμη περίοδο διακυβέρνησης από το νέο υπουργικό συμβούλιο που συγκρότησε ο κ. Τσίπρας και με μια περίοδο που, από τη Βουλή, αναμένεται να περάσουν κρίσιμα μνημονιακά νομοσχέδια. Συνεπώς, η έκβαση της εκλογής θα κρίνει όχι μόνον την ενότητα της ίδιας της Ν.Δ., αλλά και τη στάση του κόμματος έναντι των επιλογών της κυβέρνησης.