Η εκλογική «μπίλια» έπαιξε άσχημο παιγνίδι το βράδυ της Κυριακής στη Νέα Δημοκρατία στη Θράκη, όπου δεν βγάζει, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, ούτε έναν βουλευτή, στους δύο νομούς, Ξάνθης και Ροδόπης, που συσπειρώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία του μουσουλμανικού στοιχείου. Εμειναν δε εκτός Βουλής δύο από τα βαριά ονόματα του κόμματος, πρώην υπουργοί, ο κ. Αλέξανδρος Κοντός στην Ξάνθη και ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης στη Ροδόπη, όπου, επίσης για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά, δεν εκλέγεται χριστιανός βουλευτής.
Ο κ. Στυλιανίδης απέδωσε, με δήλωσή του στην «Κ», την απώλεια της έδρας της Ν.Δ. σε «παραλογισμούς του εκλογικού νόμου» και υπονόησε πως η εκλογική αυτή εξέλιξη μπορεί να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις μουσουλμανικής και χριστιανικής κοινότητας. «Μέσα από τους παραλογισμούς του εκλογικού νόμου και παρότι πετύχαμε άνοδο σε ποσοστό ψήφων της τάξης του 50% χάσαμε την έδρα και μαζί ακυρώθηκε και η δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση των χριστιανών και των μουσουλμάνων. Αυτό το τελευταίο που είχαμε καταφέρει να αποτρέψουμε τα δέκα τελευταία χρόνια ως ενδεχόμενο δημιουργεί στην περιοχή ένα απολύτως ανησυχητικό πεδίο όπου θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το Κέντρο…» είπε και υπογράμμισε πως η χαλαρή ψήφος και η πολυδιάσπαση «δεν επέτρεψαν τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο χριστιανικό στοιχείο να εξασφαλίσουν την εκπροσώπησή τους για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο».
Στα «παιγνίδια» του εκλογικού νόμου και κυρίως εκείνο του μπόνους των πενήντα εδρών αποδίδεται η απώλεια της έδρας της Ν.Δ., μολονότι έχασε το 6% των ψήφων που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του Ιανουαρίου, και στην Ξάνθη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε και τους τρεις βουλευτές, ενώ στη Ροδόπη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες το Ποτάμι έπαιρνε δύο έδρες για να περιοριστεί τελικά στη μία με τον κ. Ιλχάν Αχμέτ. Σε αυτό συγκλίνουν οι εκτιμήσεις όλων όσοι μίλησαν στην «Κ» και ρωτήθηκαν αν υπήρξαν άλλοι παράγοντες που διαμόρφωσαν τον βουλευτικό χάρτη σε μια περιοχή με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η Δευτέρα ξημέρωσε στη Θράκη με τον κοινοβουλευτικό χάρτη να εμφανίζει την ακόλουθη μορφή: για πρώτη φορά στη Ροδόπη και την Ξάνθη, με το ισχυρό μουσουλμανικό στοιχείο, να έχουν εκλεγεί τόσο πολλοί μειονοτικοί βουλευτές, τέσσερις συνολικά, και η Αριστερά, αν βάλουμε σε αυτήν και το Ποτάμι, να τους παίρνει όλους. Ο νομός με την πολυπληθέστερη και συμπαγέστερη μουσουλμανική μειονότητα (Ροδόπη) να μένει χωρίς χριστιανική εκπροσώπηση, με τον «Ποταμίσιο» κ. Ιλχάν να δηλώνει με νόημα πως η νίκη του «ανήκει σε όλους τους κατοίκους της Ροδόπης», ενώ η Ν.Δ. δεν βγάζει βουλευτή σε κανέναν από τους δύο νομούς.
Χρειάστηκε το λυκαυγές και για κάποιους να κοιμηθούν βουλευτές και να ξυπνήσουν αποτυχόντες υποψήφιοι, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αφού οι ανατροπές διαδέχονταν η μία την άλλη. Eτσι στη Ροδόπη, η έδρα που έχανε ο κ. Στυλιανίδης πήγαινε μέχρι την τελευταία στιγμή στο Ποτάμι που θα έβγαζε δύο (χριστιανός ο δεύτερος), για να «αναπαυθεί» τελικά στην «αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ που εξέλεξε δύο μουσουλμάνους, τον κ. Μουσταφά Μουσταφά και τον κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ.
Ο τρίτος στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης, είχε πάει νωρίς για ύπνο λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, βέβαιος ότι εκλέγονται μόνο οι δύο πρώτοι, κ. Ζεϊμπέκ και Γιαννακίδης. Τις πρώτες πρωινές ώρες όμως χτύπησε το τηλέφωνό του και… ξύπνησε βουλευτής. Η τρίτη έδρα του νομού, αφού είχε φύγει από τον κ. Αλέξανδρο Κοντό της Ν.Δ. και είχε περιπλανηθεί για κάποιες ώρες, στρογγυλοκάθισε στο σαλόνι του σπιτιού του.
Πώς έγινε αυτό; Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ και του ότι η Ν.Δ. έπεσε κάτω από το 25% στον νομό, η έδρα, αν και σε τριεδρική εκλογική περιφέρεια, μπήκε στο μπόνους των 50 εδρών (επειδή δεν έχει κατακτηθεί με το εκλογικό μέτρο) και κατελήφθη από τον ΣΥΡΙΖΑ!