Ν.Δ.: διαφωνίες για τον χρόνο εκλογής

Ν.Δ.: διαφωνίες για τον χρόνο εκλογής

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς το τοπίο των υποψηφιοτήτων στη Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζει, μέσω και της σημερινής επίσημης ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο χρόνος και η διαδικασία διεξαγωγής της εσωκομματικής εκλογής αναδεικνύεται σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου της Ν.Δ. και των δύο διεκδικητών της ηγεσίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Απόστολου Τζιτζικώστα.

Από το επιτελείο Μεϊμαράκη εστάλη χθες σαφές μήνυμα για ταχεία επίλυση της εσωκομματικής εκκρεμότητας, με το σχόλιο ότι δεν μπορεί να διεξάγεται δημοψήφισμα σε μία εβδομάδα και εθνικές εκλογές σε περίπου 20 ημέρες «και εμείς να μην μπορούμε να κάνουμε εσωκομματικές εκλογές μέσα σε 10-15 ημέρες». Η πρόταση της πλευράς Μεϊμαράκη είναι να στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες στις 18 Οκτωβρίου, θέση που αναμένεται να αντικρούσουν με βεβαιότητα οι δύο άλλοι υποψήφιοι μέσω των εκπροσώπων τους στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Ηδη χθες συνεργάτες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σχολίαζαν πως «οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τι λέμε. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν 15 Νοεμβρίου». Σε αντίστοιχο κλίμα, από το στρατόπεδο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας σημειωνόταν πως «απαιτείται επαρκής χρόνος για να ακουστούν οι υποψήφιοι και τα επιχειρήματά τους». Ανοικτό παραμένει, επίσης, εάν παλαιά, εγγεγραμμένα μέλη της Ν.Δ. και νεοεμφανιζόμενοι στην κάλπη θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Συγκεκριμένα, σειρά στελεχών προτείνουν να επιβληθεί ένα ποσό εγγραφής για όσους προσέρχονται για πρώτη φορά, προκειμένου έτσι να αποθαρρυνθούν όσοι, άσχετοι με το κόμμα, θα ήθελαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Ως προς τα υπόλοιπα στελέχη που ενδιαφέρονται για την κούρσα διαδοχής, κάποιες πληροφορίες ήθελαν τον μεν Βασίλη Κικίλια να μην εξασφαλίζει τις 50 υπογραφές, τον δε Αδωνι Γεωργιάδη να δίνει μάχη μέχρι την αυριανή εκπνοή της προθεσμίας, προκειμένου να τις εξασφαλίσει. Ο κ. Παν. Ψωμιάδης αποσύρθηκε, ενώ εκτός κάδρου, παρά το γεγονός ότι συνεργάτες της επιμένουν ότι είχε τη δυνατότητα εξασφάλισης των υπογραφών, θα μείνει η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη. Εν αναμονή μιας ενδεχόμενης τέταρτης υποψηφιότητας, στο εσωτερικό της Ν.Δ. παραμένει ανοικτή η συζήτηση για τον «ιδανικό υποψήφιο» καθώς, ακόμη κι αν αθροιστούν όλες οι υπογραφές που έχουν συλλεγεί από υποψηφίους, υπάρχουν ακόμη αρκετές -που πάντως δύσκολα αθροίζονται- για μία υποψηφιότητα έκπληξη. Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες ήθελαν τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο να δέχεται πίεση προκειμένου να είναι υποψήφιος, εξέλιξη πάντως που δεν φαίνεται να βρίσκεται στις επιλογές του Επιτρόπου, που παραμένει προσηλωμένος στα καθήκοντά του.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάλπες θα στηθούν σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης ενώ ήδη οι καταγγελίες του κ. Νικ. Κακλαμάνη για επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από συγκεκριμένη υποψηφιότητα έτυχαν εκμετάλλευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ που τις σχολίασε ως «ενδεικτικές του ότι στο εσωκομματικό πεδίο της Ν.Δ. αντιπαρατίθενται τα συμφέροντα της διαπλοκής και όχι οι πολιτικές θέσεις των υποψηφίων». «Η ιστορία της παράταξής μου δεν χρειάζεται την “προστασία” σας. Φροντίστε τα του οίκου σας, αφού όσοι έχουν μάτια βλέπουν και όσοι έχουν αυτιά ακούν…» απάντησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Υποψήφιοι με στόχο τα πέντε λεπτά δημοσιότητας

Παρασκήνιο, ενδιαφερόμενους που ζήτησαν τα αρχεία των μελών αλλά δεν θα είναι υποψήφιοι αλλά και κάποιους που ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους για, μόλις, πέντε λεπτά δημοσιότητας κρύβουν τα 24ωρα που μεσολάβησαν από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας της Ν.Δ.

Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης ήταν ο τελευταίος κοινοβουλευτικός που, χθες, παρέλαβε τη λίστα μελών από την Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), αν και η προσπάθεια συλλογής των απαιτούμενων υπογραφών είχε αρχίσει ημέρες πριν. Του κ. Μεϊμαράκη είχαν προηγηθεί οι κ. Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Κυρ. Μητσοτάκης, Β. Κικίλιας, Ολγα Κεφαλογιάννη, ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας αλλά και ο πρώην βουλευτής Π. Παναγιωτόπουλος. Η Εφορευτική βρέθηκε αντιμέτωπη με τα απότοκα μιας διαδικασίας που προβλέπει ως μοναδική προϋπόθεση για να είναι κάποιος υποψήφιος πρόεδρος την ιδιότητα του μέλους της Ν.Δ. για ένα εξάμηνο! Καθώς δεν είναι μέλος, μετά τη διαγραφή του από τον Κ. Καραμανλή, κόπηκε ο κ. Πέτρος Τατούλης. Για τον αντίθετο λόγο, μόνον επειδή είναι μέλη, έλαβαν τα σχετικά αρχεία οι κ. Μ. Πανέττας, Ηλ. Ζαρκάδας, Γ. Μανιταράς και Σ. Ευσταθόπουλος. Ο κ. Πανέττας, μάλιστα, θεώρησε σκόπιμο να δώσει τα στοιχεία των μελών της Π.Ε. και του Συνεδρίου της Ν.Δ. σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, η οποία ανέλαβε αφενός να διαφημίσει την υποψηφιότητά του, αφετέρου να κάνει δημοσκόπηση μεταξύ των γαλάζιων κομματικών στελεχών! Η προσπάθεια Πανέττα μπορεί να μην εξασφάλισε τις 50 υπογραφές, ωστόσο απέδωσε ένα αυστηρό εξώδικο από την ΚΕΦΕ για παραβίαση της ρήτρας εμπιστευτικότητας!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή